Så sköter du om din Gaggia Accademia

För att få mest glädje av din Gaggia Accademia espressomaskin skall du se till att sköta om den kontinuerligt.
Ju bättre du sköter om din espressomaskin, desto bättre espresso får du ur din maskin samt längre livslängd får maskinen.

Vi har här sammanställt en liten guide som förklarar hur du steg för steg sköter om Gaggia Accademia.

Avkalkning av Gaggia Accademia

Det finns otroligt mycket kalk i det svenska vattnet, därför rekommenderar vi att du avkalkar din maskin minst en gång i månaden.

Starta med att ta bort kalkfiltret från vattentanken och ha en balja redo för vattnet.    

Vrid vridknappen på maskinens front helt till vänster.

  • Häll hela flaskan av Gaggias avkalkningsmedel i tanken och fyll därefter med vatten upp till max 
  • Välj  “maskininställningar”  (2  knappen  från  vänster  under  skärmen) 
  • Välj  “Maintenance  settings” 
  • Välj  “Descaling  cycle”  och  tryck  OK 
  • Följ anvisningar på maskinen: 
  • Töm spillbrickan 
  • Fyll mjölkkannan till hälften och montera den. 
  • Sätt en balja under för att samla upp vattnet. 
  • Du kan trycka på paus om baljan skall tömmas. 
  • Skölj vattentanken och fyll den med rent vatten när den ber om det. Tryck på OK. 
  • Töm vattnet ur mjölkkannan och fyll den med rent vatten. Tryck på OK 

Så byter du kalkfilter

Ett kalkfilter bidrar med att förbättra espressons smak och skyddar maskinen mot kalk.
Ett Gaggia kalkfilter skall bytas efter att ca. 50 liter vatten har kört igenom det, eller efter max 2 månader.

  • Ställ in filtret för vattnets hårdhet 
  • Sätt in filtret i tanken 
  • Fyll på tanken med vatten och sätt tanken på plats 
  • Sätt en balja under vattenpipen. 
  • Tryck  på  “maskininställningar”,  andra  knappen  från  vänster 
  • Välj  “water settings” 
  • Välj  “activate  filter” 
  • Tryck på OK 
  • Vänta till maskinen är klar och ta bort baljan. 

Rengöring av bryggenhet

Du bör rengöra maskinens bryggenhet med jämna mellanrum, för att på så sätt få bort gamla kafferester.
Det bör göras minst en gång i månaden.

Stäng av strömmen. Börja med att ta ut bryggenheten och skölj den under vattenkranen.

  • Smörj bryggenheten som illustrerat på bilderna (sida 40)
  • Sätt bryggenheten på plats och sätt på strömmen.
  • Vrid vridknappen helt till vänster.
  • Välj “maskininställningar”,  andra  knappen  från  vänster. Välj  “Maintenance  settings” 
  • Välj  “brew  group  cleaning  cycle”  Tryck  på  OK.
  • Fyll vattentanken
  • Sätt in en fettupplösare i behållaren för förmalet kaffe. Tryck på OK 
  • Sätt en balja under utloppet.
     

Har du frågor kring denna guide eller hur du annars får ut det bästa ur din Gaggia Accademia, är du välkommen att kontakta oss.