Så brygger du kaffe med en mokabryggare

2020-09-04 : Tips & guider
Så brygger du kaffe med en mokabryggare

Mokabryggaren är italienarnas föredragna bryggmetod och uppfanns 1933. Här kan du läsa mycket mer om den fantastiska lilla kaffebryggaren!

År 1933 designade och utvecklade Alfonso Bialetti den första patenterade mokabryggaren Moka Express. En tredelad kanna som använder ånga till att tvinga vattnet från den nedersta kammaren upp genom det malda kaffet, för att till slut hamna i den översta kammaren som färdigbryggt moka-kaffe.

Alfonso Bialettis mokabryggare producerades i aluminium och utformades i en timglas-form, med en karaktäristisk åttakantig design. Än idag finns den klassiska Moka Express på marknaden! En klassisk och unik kanna samt en respekterad italiensk ikon.

Försäljningen och produktionen av Moka Express började småskaligt. Man kunde endast producera ca 10 000 enheter om året och de såldes i Alfonsos egna butik samt på marknader och liknande. Sonen Renato vände tillbaka från andra världskriget, för att bli en del av sin fars verksamhet och det första tilltaget var en massiv marknadsförings-kampanj. Det resulterade snabbt i en ökad försäljning, som automatiskt gjorde att efterfrågan steg. Det betydde också att man gick till att producera ca 1000 enheter om dagen.

Idag finns det många producenter av mokabryggare på marknaden och hos Rigtig Kaffe hittar du mokabryggare från Bialetti, AlessiG.A.T m.fl. Gemensamt för alla är den klassiska bryggmetoden, medan design och material varierar från märke till märke. Hos Rigtig Kaffe har vi mokabryggare i otaliga storlekar, designs och färger. Se utbudet i vår kategori mokabryggare: alla mokabryggaremokabryggare till induktion samt elektriska mokabryggare.

 

Se hele udvalget af espressokander

Alessi Pulcina  /  Bodum Chambord  /  Bialetti Venus  /  Alessi 9090  /  Bialetti Moka Express  /  Moka Alessi

Vilken storlek på mokabryggare ska jag välja?

Mokabryggare finns i många olika storlekar, ofta angivet i antal koppar. Här är det viktigt att veta att en kopp moka är mycket mindre än de koppar och muggar vi traditionellt använder i Sverige, så ha det i tankarna när du väljer storlek. De vanligaste storlekarna är 3 och 6 koppar, men vissa modeller finns också i storlekar som 1, 2, 4, 9, 10 och 12 koppar.

Nedanstående tabell är Bialettis vägledande storlekar for Moka Express. Efter bryggningen kommer det finnas lite vatten kvar i nedersta kammaren, så mängden färdigt kaffe kommer vara något mindre än angett. 

 

Antal koppar Kapacitet
1 kopp 60 ml
3 koppar 200 ml
6 koppar 300 ml
9 koppar 550 ml
12 koppar 775 ml

  

Hur brygger man kaffe med en mokabryggare?

Såhär gör du:

 1. Fyll den nedersta kammaren med vatten, till precis under säkerhetsventilen
 2. Sätt i filterkorgen och fyll upp den med nymalet kaffe, ca 15-20g (ska inte tampas). Ta bort kaffe från kanten av tratten, om det sitter något där
 3. Sätt på toppen av mokabryggaren och skruva fast den. Undvik att använda handtaget när du skruvar
 4. Placera kannan på en kokplatta med passande storlek
 5. Låt kannan stå tills vattnet börjar koka och kaffet börjar tränga sig upp i den översta kammaren
 6. När den översta kammaren är fylld med kaffe ska kannan tas bort från kokplattan. Nötbrunt skum kommer ut när kaffet är klart
 7. Rör runt i kaffet med en sked innan servering

 

Tips:

 • Använd filtrerat vatten, för bäst smak
 • Kaffet får inte vara för fint malet (ska ha samma konsistens som grov sand)
 • Prova dig fram med temperaturinställningar på spisen. Om du brygger på för hög värme kan kaffet brännas vid
 • Tillför mjölkskum för en läcker cappuccino

Rekommenderat kaffe till mokabryggare

För att komma igång med att brygga mokakaffe är det naturligtvis viktigt att hitta det rätta kaffet. Detta beror självklart på din smak, så här är det viktigt att prova sig fram när det gäller både rostning och innehåll av arabica kontra robusta.

Ljusrostat: Ger ett kaffe med en lätt body, som är mycket aromatisk, med en lätt syrlig och fin smak.

Här kan vi rekommendera Rigtig Kaffe Fiorenza eller Rigtig Kaffe Chanchamayo.

Mediumrostat: Ger ett mjukt och rundt kaffe med en härlig fyllnad. Bra att börja med, om du aldrig provat mokakaffe förut.

Prova t.ex. Rigtig Kaffe Gold Crema eller Rigtig Kaffe Super Crema.

Mörkrostat: Ger en rik och mycket fyllig kopp kaffe, med en intensiv, kraftig och långvarig smak. Mycket typiskt italienskt.

Här kan rekommendera Rigtig Kaffe Kenya eller Rigtig Kaffe Espresso.

Dela detta innehåll