Så får du ut det mesta av din filterkaffebryggare

2020-09-04 : Tips & guider
Så får du ut det mesta av din filterkaffebryggare

Kaffe bryggt på en klassisk filterkaffebryggare är något de flesta svenskar känner till. Sverige är faktiskt en av de länder i världen där det dricks mest kaffe!

Även om man inte får med lika många smakämnen från bönan med en kaffebryggare med filter, som du får på t.ex. en espressomaskin, så kan du få en riktigt god kopp kaffe från din filterkaffebryggare. För att få ut det bästa av din bryggare ska du bara följa några enkla råd.

 

Använd alltid färskt kaffe

Först och främst ska du se till att använda kaffe som är färsk och vi rekommenderar självklart att du alltid använde hela kaffebönor och maler dem precis innan användning. När du öppnar en påse kaffe försvinner den största mängden arom och smak på mycket kort tid. Se till att förvara kaffet så lufttätt som möjligt.

Det är också bra att bara mala de bönor som du ska använda till varje bryggning. Man kan få billiga och bra kaffekvarnar, annars kan du även använda en klassisk manuell kaffekvarn.

  

Använd friskt vatten

Använd alltid kallt och friskt vatten och låt aldrig vattnet stå i vattentanken. Det kan vara en bra idé att använda filtrerat vatten, från t.ex. en vattenfilterkanna, eftersom det kan ge en bättre smak och samtidigt skydda mot kalk.

 

Ta hand om din kaffebryggare

Kaffet får bäst smak om du använder rätt utrustning. Vi har självklart kalk i vattnet i Sverige och därför ska du se till att avkalka din kaffebryggare löpande. Det räcker inte att avkalka bryggaren när den börjat spruta.

Om du vill vara extra snäll mot din kaffebryggare, så använd en kvalitets-avkalkningsprodukt, som har en skyddande verkan på slangar och rör. Avkalka även din kaffebryggare ca var 6:e vecka.

En vattenfilterkanna skyddar även kaffebryggaren mot kalk.

 

Drick kaffet direkt

Till skillnad mot rödvin blir kaffet inte bättre av att luftas. Kaffe ska dricka direkt efter det är bryggt. Det ska självklart ha en drickbar temperatur, men se till att dricka den inom 20-30 minuter från att det bryggts.

Om kaffet ska stå en längre tid, så se till att hälla det i en termos.

 

Rätt temperatur

När du brygger kaffe är det otroligt viktigt att temperaturen är rätt. Om din kaffebryggare brygger för kallt kommer du uppleva att kaffet blir mer bittert och du får inte fram nyanserna i kaffet. När vattnet träffar kaffet ska det ha en temperatur på mellan 92-96 grader.

När kaffet är bryggt och är i kannan, ska det helst hållas på ca 85 grader.

 

Prova dig fram med olika bönor

Det finns otroligt många olika slags kaffesorter och kaffebönor. Om man sett till att utrustningen är som den ska så finns det ingen orsak att förstöra upplevelsen genom att ta ett billigt kaffe i mataffären.

Var inte rädd för att gå på upptäcksfärd och prova olika bönor. Det kan ge en helt ny syn på hur kaffe också kan smaka och plötsligt har du hittat din personliga favorit!

 

Nyd kaffen

 Så är det bara att njuta av kaffet.

Goda råd

  • Använd alltid friskt, kallt vatten
  • Använd nymalda kaffebönor
  • Håll din utrustning ren
  • Prova olika kaffebönor

 

 

Dela detta innehåll