Så förvarar du ditt kaffe

Kaffets aromatiska oljor är flyktiga och dunstar lätt i luften samt vid bryggning.
Om du följer dessa råd kan du njuta mer av den goda kaffesmaken, så länge som möjligt.
Köp nyrostat kaffe
Ju snabbare du köper kaffet efter att det rostats, desto mer smak kommer det att ha. Så en bra idé är att köpa kaffet i en butik med regelbunden omsättning och som därmed ofta byter ut deras kaffesortiment.
När du köper färdigpackat kaffe så leta efter produkter i vakuum-packade eller kväve-sköljda påsar, som förhindrar interaktion med luft.
Välj alltid hela bönor framför malet kaffe
När bönor blivit till malt kaffe så ökar naturligtvis deras ytareal. Det betyder att kaffets arom och smak försvinner lättare. Just därför håller hela bönor längre.
Förvara kaffet i en lufttät behållare
En glasburk eller annan behållare med tätslutande lock kommer minimera kaffets interaktion med luft och därmed minska smakförlust. Använd t.ex. gammeldags krukor med glaslock, förseglat med gummipackningar och metallklämmor.
Förvara kaffet svalt
Ju mindre värme bönorna utsätts för, desto längre håller de smaken. Du kan t.ex. placera kaffebönorna i ett svalt rum, borta från ljus och värmekällor. Undvik förvaring i frys och kylskåp, eftersom fukt från luften kan komma in i behållaren när du ska använda bönorna. Du kan riskera att den inträngande luften kondenserar när du sätter tillbaka behållaren i frysen. Detta kan resultera i att smaken försvinner ännu snabbare.