Det finns två huvudtyper av kaffebönor - Arabica och Robusta
Inom kaffeindustrien finns det två huvudtyper av kaffebönor: Arabica och Robusta.
Arabica och Robusta liknar varandra utseendemässigt, men det finns många skillnader mellan det två populära bönorna. I detta blogginlägg berättar vi om skillnaderna mellan dessa två kaffebönor och vad som kännetecknar dem.
Coffea Arabica
Arabica-bönorna kommer från Etiopien, som idag anses vara kaffets härkomst. Smaken på Arabica-bönorna är oftast mild och söt med inslag av frukt, socker och bär. Arabica-bönorna är inte bittra samt har en hög och god syrlighet, vilket gör Arabica-bönorna eftertraktade.
Arabica odlas bäst i bergiga klimat, på en höjd på mellan 600-2200 meter. Plantorna kräver en temperatur på 15-24C och blir mellan 2,5-4,5 meter höga.
Arabica-bönorna är mer sårbara än Robusta bönorna och det innebär att Arabica bönorna kräver jord med ett lågt pH-värde och lite skugga.
På grund av Arabica plantans sårbarhet är denna sort dyrare att producera (eftersom det ger mindre kaffe per hektar).
Arabica-bönorna odlas bl.a. på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien samt Colombia och utgör cirka 75-80% av världsproduktionen.
Coffea Robusta
Robusta kommer från Central- och Västafrika och används ofta till instant kaffe och espresso. De finare Robusta-sorterna används ofta i kaffeblandningar, kombinerat med Arabica. I en kaffeblandning med Arabica ger Robustan en djupare smak och en god creme.
Smaken på Robusta är starkare och skarpare, med inslag av gran och en jordnöts-liknande eftersmak. Bönorna innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabica och har ett lågt syrainnehåll. Det gör att Robusta-bönorna generellt anses ha en sämre kvalitet än Arabica.
Robusta-kaffeplantor odlas på en lägre nivå, på mellan 0-800 meter.
Plantorna blir 4,5-6,5 meter höga och kräver en temperatur på 18-36C samt mer regn än Arabica-plantorna.
Robusta är tåligare mot skadedjur och väder, vilket betyder att man får mer kaffe av Robusta-bönor per hektar än Arabica. Detta drar ner produktionspriset väsentligt.
Robusta-bönorna odlas bara på den östra delen av jordklotet och primärt i Afrika samt Indonesien:
Odlingsförhållanden:
Arabica |
Robusta |
|
Höjd |
900 - 2.000 meter - Højden bidrager til den ønskede temperatur og regnmængde |
0 - 900 meter - Robusta kræver ikke kølige temperaturer, og kan vokse i lavere højde |
Temperatur |
15 - 25°C - Arabica træer kræver et tempereret klima |
18 - 30°C - Robusta træer trives godt i høje temperaturer |
Regn |
1.500 - 2.500 mm - Et dybt rodsystem muliggør blomstringen, når jordlaget er tørt. |
2.200 - 3.000 mm - Der kræves ofte kraftig regn, da rodsystemet er overfladisk |
Blomstring |
Ofte efter regn - Det er derfor let forudsigeligt, hvor Arabica træerne blomstrer |
Uregelmæssigt - Robusta vokser typisk i ustabile, fugtige klimaer, hvilket gør blomstringen uregelmæssig |
Fra blomst til bær |
9 måneder |
11 måneder |
Koffeinindhold |
0,8 - 1,5% |
1,7 - 4% |
8 skillnader mellan Arabica och Robusta:
Smak |
Arabica är söt och mild, Robusta är stark och skarp |
Koffeininnehåll |
Robusta innehåller ca dubbelt så mycket koffein |
Fett- och sockerinnehåll |
Arabica innehåller mera fett och socker än Robusta |
Pris |
Robusta-bönor är billigare än Arabica |
Sårbarhet |
Arabica är svårare att odla. Robustas koffeininnehåll är giftigt för insekter |
Planthöjd |
Arabica blir ca 2,5-4,5m medan Robusta blir 4,5-6,5m |
Produktion |
75-80% av världsproduktionen består av Arabica-bönor |
Form |
Robusta är nästan runda, Arabica är mer ovala |