Det finns två huvudtyper av kaffebönor - Arabica och Robusta

2015-02-12 : Kaffe kunskap , Kaffebönor
Det finns två huvudtyper av kaffebönor - Arabica och Robusta

Inom kaffeindustrien finns det två huvudtyper av kaffebönor: Arabica och Robusta.

Arabica och Robusta liknar varandra utseendemässigt, men det finns många skillnader mellan det två populära bönorna. I detta blogginlägg berättar vi om skillnaderna mellan dessa två kaffebönor och vad som kännetecknar dem.

 

Coffea Arabica

Arabica-bönorna kommer från Etiopien, som idag anses vara kaffets härkomst. Smaken på Arabica-bönorna är oftast mild och söt med inslag av frukt, socker och bär. Arabica-bönorna är inte bittra samt har en hög och god syrlighet, vilket gör Arabica-bönorna eftertraktade.

Arabica odlas bäst i bergiga klimat, på en höjd på mellan 600-2200 meter. Plantorna kräver en temperatur på 15-24C och blir mellan 2,5-4,5 meter höga.

Arabica-bönorna är mer sårbara än Robusta bönorna och det innebär att Arabica bönorna kräver jord med ett lågt pH-värde och lite skugga.

På grund av Arabica plantans sårbarhet är denna sort dyrare att producera (eftersom det ger mindre kaffe per hektar). 

Arabica-bönorna odlas bl.a. på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien samt Colombia och utgör cirka 75-80% av världsproduktionen.

 

Coffea Robusta

Robusta kommer från Central- och Västafrika och används ofta till instant kaffe och espresso. De finare Robusta-sorterna används ofta i kaffeblandningar, kombinerat med Arabica. I en kaffeblandning med Arabica ger Robustan en djupare smak och en god creme.

Smaken på Robusta är starkare och skarpare, med inslag av gran och en jordnöts-liknande eftersmak. Bönorna innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabica och har ett lågt syrainnehåll. Det gör att Robusta-bönorna generellt anses ha en sämre kvalitet än Arabica.

Robusta-kaffeplantor odlas på en lägre nivå, på mellan 0-800 meter. 

Plantorna blir 4,5-6,5 meter höga och kräver en temperatur på 18-36C samt mer regn än Arabica-plantorna.

Robusta är tåligare mot skadedjur och väder, vilket betyder att man får mer kaffe av Robusta-bönor per hektar än Arabica. Detta drar ner produktionspriset väsentligt.

Robusta-bönorna odlas bara på den östra delen av jordklotet och primärt i Afrika samt Indonesien:

 

Odlingsförhållanden:

Arabica

Robusta 

Höjd

900 - 2.000 meter - Højden bidrager til den ønskede temperatur og regnmængde

0 - 900 meter - Robusta kræver ikke kølige temperaturer, og kan vokse i lavere højde

Temperatur

15 - 25°C - Arabica træer kræver et tempereret klima

18 - 30°C - Robusta træer trives godt i høje temperaturer

Regn

1.500 - 2.500 mm - Et dybt rodsystem muliggør blomstringen, når jordlaget er tørt. 

2.200 - 3.000 mm - Der kræves ofte kraftig regn, da rodsystemet er overfladisk  

Blomstring

Ofte efter regn - Det er derfor let forudsigeligt, hvor Arabica træerne blomstrer 

Uregelmæssigt - Robusta vokser typisk i ustabile, fugtige klimaer, hvilket gør blomstringen uregelmæssig

Fra blomst til bær

9 måneder

11 måneder 

Koffeinindhold

0,8 - 1,5%

1,7 - 4% 


8 skillnader mellan Arabica och Robusta:

Smak

Arabica är söt och mild, Robusta är stark och skarp

Koffeininnehåll

Robusta innehåller ca dubbelt så mycket koffein

Fett- och sockerinnehåll

Arabica innehåller mera fett och socker än Robusta

Pris

Robusta-bönor är billigare än Arabica

Sårbarhet

Arabica är svårare att odla. Robustas koffeininnehåll är giftigt för insekter

Planthöjd

Arabica blir ca 2,5-4,5m medan Robusta blir 4,5-6,5m

Produktion

75-80% av världsproduktionen består av Arabica-bönor

Form

Robusta är nästan runda, Arabica är mer ovala

 

Arabica og Robusta kaffebønner

Dela detta innehåll