Sök i bloggen
Nyhetsbrev
Rigtig Kaffe
  • Returrätt 14 dagars ångerrätt
  • Säkerhet 3D Secure - för din säkerhet
  • Rådgivning och service Vi är auktoriserad återförsäljare
  • Butik i Skanderborg, Danmark En värld av kaffe
  • Rigtig Kaffe YouTube Kanal Med guider och produktfilmer
  • Skickas från eget lager

Det finns två huvudtyper av kaffebönor - Arabica och Robusta.

Publicerad: 2015-02-12
Kategorier: Kaffe kunskap , Kaffebönor

I kaffeindustrien finns det två huvudtyper av kaffebönor: Arabica och Robusta.

Arabica och Robusta liknar varandra utseendemässigt men det är många skillnader mellan det två populära bönor.


I detta blogginlägg vill vi berätta om skillnaderna mellan dessa två kaffebönor, och vad som kännetecknar dem:

 

Coffea Arabica

Arabica bönorna stammar från Etiopien, som idag anses vara kaffets härkomst.

Smaken på Arabica bönorna är oftast mild och söt med inslag av frukt, socker och bär. Arabica bönorna är inte bittra och har en hög och god syrlighet som gör Arabica bönorna eftertraktade.

 

Arabica odlas bäst i bergiga klimat i en höjd på mellan 600*2.200m. Plantorna kräver en temperatur på 15-24C och blir mellan 2,5-4,5 meter höga.

Arabica bönorna är mer sårbara än Robusta bönorna och det innebär att Arabica bönorna kräver jord med ett lågt pH-värde och lätt skugga.

På grund av Arabica plantans sårbarhet är denna sort dyrare att producera (då det ger mindre kaffe pr. hektar). 

Arabica bönorna odlas bla. på plantagerr i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien och Colombia och utgör cirka 75-80% av världsproduktionen.

 

Coffea Robusta

Robusta stammar från Central- och Västafrika och avvänds ofta till instant kaffe och espresso. Det finare Robusta sorter används ofta i kaffeblend kombinerat med Arabica. I en kaffeblend med Arabica ger Robusta en djupare smak och en god crema.

 

Smaken på Robusta är starkare och skarpare med inslag av gran och en jordnöts-liknande eftersmak. Bönorna innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabica och har ett lågt syreinnehåll. Det gör att Robusta bönorna generellt anses som en dårligare kvalitet än Arabica.

Robusta kaffeplantor dyrkas i ett lägre nivå på mellan 0-800m. 

Plantorna blir 4,5-6,5 meter höga och kräver: en temperatur på 18-36C och en del mera regn än Arabica plantorna.

Robusta är mer resistenta mot skadedjur och väder vilket betyder att det kan dyrkas mer kaffe av Robusta bönor pr. hektar. än vid Arabica. Detta nedsätter produktionspriset väsentligt.

Robusta bönorna dyrkas bara på den östliga jordhalvdel och primärt i Afrika och Indonesien:

 

Odlingsförhållanden:

 

Arabica

Robusta

Höjd:

600-2.200 meter 

 0-800 meter

Temperatur:  

15-24C

 18-36C

Regn:

1.200-2.200 mm 

 2.200-3.000 mm

 

 

8 skillnader mellan Arabica och Robusta:

  1. Smak: Arabica är söt och mild, Robusta är stark och skarp
  2. Koffeininnehåll: Robusta innehåller ca. dubbel så mycket koffein
  3. Fett- och sockerinnehåll: Arabica innehåller mera fett och socker än Robusta
  4. Pris: Robusta bönor är billigare än Arabica. 
  5. Sårbarhet: Arabica är svårare att odla - Robustas koffeininnehåll är giftigt för insekter. 
  6. Planthöjd: Arabica blir ca 2,5-4,5m medan Robusta blir 4,5-6,5m.
  7. Produktion: 75-80% av världsproduktionen består av Arabica bönor.
  8. Form: Robusta är nästan runda, Arabica är mer ovala:

 

Arabica og Robusta kaffebønner