Vattenfilterkannor

Produkter
Det finns 31 produkter.

Totalt 31 produkter

Vattenfilterkannor - filtrering av dricksvatten

Med en vattenfilterkanna, som filtrerar bort kalk och biämnen från vattnet från vattenkranen, förbättrar du din kaffeupplevelse och förlänger espressomaskinens levnadstid, eftersom du minimerar risken att kalk kommer in i maskinen. Det är viktigt att maskinerna får in så lite kalk som möjligt i systemet, eftersom kalkavlagringar är ett av de största hoten mot din espressomaskin eller kaffebryggare.

Vattenfilterkannor finns i många olika varianter, designs och storlekar, där BRITA-kannorna är de populäraste och mest erkända. BRITA producerar kalkfilter till privat och professionellt bruk och är några av de ledande på marknaden. Läs mer om BRITAs produkter här.

Vad är en vattenfilterkanna?

En vattenfilterkanna är oftast utförd i plast och består av en kanna samt en innerskål, med plats till ett kalkfilter. Kalkfiltret monteras i botten av innerskålen och därefter fylls skålen med vatten, som sakta rinner igenom kalkfiltret och ut i själva kannan.

Vattnet i kannan är nu filtrerat och kalkfritt och du kan ta ett glas friskt vatten eller hälla det i din espressomaskin.

Såhär använder du en vattenfilterkanna:

  1. Sänk ner kalkfiltret i vattnet och skaka lätt, för att få bort luftbubblor
  2. Placera kalkfiltret i kannans innerskål. Du ska höra ett klick
  3. Filtrera 1-2 kannor och häll ut vattnet
  4. Din vattenfilterkanna är nu klar att användas

Vad innehåller kalkfiltret?

BRITAs kalkfilter är baserat på ion-bindare och aktivt kol, som är ett organiskt material gjort av kokosnät. Aktivt kol har använts till att filtrera vatten i åratal, för att förbättra smaken och ta bort biämnen.

Aktiv kol görs, i BRITAs fall, av kokosnötter, som går igenom två processer: förkolning och aktivering. Vid förkolningen värms skalen från kokosnöten upp till ca 200-300C, så fukt etc. försvinner fullständigt.

Under aktiveringen av kolet tillsätts ånga under kontrollerade förhållanden. Detta görs i aktiveringsugnar på temperaturer på upp till 900-1000C. Det färdiga resultatet är aktivt kol med otaliga porer, med ett enormt ytareal. En tesked aktivt kol (ca 1 g) har ett invändigt ytareal som motsvarar storleken på en fotbollsplan! Tack vare den enorma ytan har kolet en hög absorberingsförmåga, till att ta upp t.ex. kalk. 

Eftersom aktivt kol är ett organiskt material så kommer effekten upphöra på sikt. Det rekommenderas därför att man byter filter ca 1 gång i månaden. Ett filter kan filtrera ca 100 liter vatten, beroende på hur hårt vatten det är i området.

Tar effektivt bort:

  • Kalk
  • Metaller, t.ex. koppar och zink
  • Klor och annat som påverkar vattnets smak

Varför är det små svarta partiklar i mitt vatten?

Vid sällsynta tillfällen kan man se små, svarta partiklar i det filtrerade vattnet. Det är aktivt kol som har runnit genom filtret, t.ex. om filtrets nät är skadat. Dessa partiklar är helt ofarliga och kan drickas.