Så brygger du kaffe med en kaffepress

2020-09-01 : Kaffe kunskap , Tips & guider
Så brygger du kaffe med en kaffepress

Presskaffe är en av de mest utbredda och enkla bryggmetoderna, för en god kopp kaffe!

Med kaffepressen kan du enkelt brygga fantastiskt gott kvalitets-kaffe, full av smak, arom och fyllnad. Samtidigt finns det ett brett utbud av vackra kaffepressar på marknaden, så du kan servera kaffet med stil!

Det är delade meningar om när kaffepressen egentligen uppfanns. Det sägs att kaffepressen kom till världen 1852, då den första designen uppfanns av två fransmän: Mayer och Delforge. Fast vissa säger att det faktiskt var två italienare, Attiliio och Giulio, som uppfann "french press" år 1929. Den mest populära designen, som de flesta känner igen, nämligen Chambord, uppfanns av en schweizare vid namn Faliero Bondanini, år 1958.

Chambord-designen togs efterföljande över av Bodum och 1974 lanserade Bodum deras första franska kaffepress, kallad Bistro. Denna kaffepress tog marknaden med storm och pekades faktiskt ut som en av de mest miljövänliga kaffepressarna samt tog emot flera designpriser, både i hemlandet och utomlands. Bodum har sedan dess fortsatt med sitt nytänk och innovation. De har lanserat en bred rad kaffepressar i en massa vackra designs. Bodum är dessutom en av de största producenterna i världen och är så pass kända för sina kaffepressar att de nästan blivit synonyma med dem.

Idag finns det många kaffepress-producenter på marknaden och hos Rigtig Kaffe hittar du kaffepressar från AlessiStelton m.m. Gemensamt för dem är den klassiska bryggmetoden, medan design och material varierar från märke till märke. Hos Rigtig Kaffe har vi kaffepressar i otaliga storlekar, designs och färger. Se utbudet i vår kategori Kaffepress.

          Bredemeijer Napoli              Bodum Colombia            Bodum Chambord             Stelton EM             Bodum Chambord          Alessi MGPF

Det uppstår ibland frågor när det gäller kaffepressar. Hur gör man presskaffe? Hur länge ska det dra innan man trycker ner stämpeln? Hur många gram kaffe ska jag använda? Hur varmt ska vattnet vara?

För att ge dig en full inblick i hur processen går till, har vi gjort en liten guide till dig: 

Så brygger du det perfekta presskaffet:  

 • Väg kaffet – som tumregel går der cirka 16g kaffe på 250ml vatten, beroende på önskad kaffestyrka.

 • Häll varmt vatten (gärna mellan 90-92 grader) i kannan och rör runt med en sked, tills det bruna skummet på ytan är borta. Kaffet ska dra i 4 minuter.  

 • När dragtiden gått ut trycks stämpeln i botten och voilá, ditt presskaffe är klart. 

Steg 1: 
Tillför rekommenderad mängd malet kaffe. Kaffet ska vara grovt malet och du ska använda 7g per kopp
Steg 2:
Häll varmt vatten i kannan. Börja med att hälla i ca 1/3 av vattnet, rör om och häll i resterande 2/3 vatten
Steg 3: 
Låt kaffet dra i ca 4 minuter och pressa stämpeln i botten, för att skilja på kaffesump och kaffe

 
Tips

 1.  Om det är svårt att trycka ned stämpeln, betyder det att kaffet er för fint malet. Om det däremot sjunker och motståndet är minimalt, betyder det att kaffet är för grovt malet.
   
 2. Servera direkt efter bryggning, eftersom kaffet kommer fortsätta extrahera, vilket kan ge en bitter smak på kaffet. Alternativt kan du hälla över presskaffet i en termos, om du inte vill dricka allt direkt.
   
 3. Temperaturen på vattnet är avgörande. Det får inte vara för varmt, eftersom höga temperaturer förstör kaffebönorna. Vi rekommenderar att du använder vatten på mellan 90-92 grader.
   
 4. Rengöring av din kaffepress är mycket viktigt och det är nästan för enkelt att låta bli. Du kan snabbt och enkelt montera isär din kanna och göra rent den, så du slipper gammal kaffeolja och dålig smak på ditt morgonkaffe. 

Förslag på kaffe

När det gäller presskaffe är det alltid bra att mala sina kaffebönor precis innan de ska användas. Då säkerställer du att bönorna är färska och fulla av god smak och aromer. Vid presskaffe maler man sina bönor grövre än vid de flesta andra bryggmetoder, vilket beror på att det malda kaffet ska vara i kontakt med vatten i ca 4 minuter och det är en lång tid för kaffe. Om man har malt sina bönor för fint riskerar man att få ett mycket bittert kaffe.

Det är dessutom mycket viktigt att hitta de bönor som passar dig bäst. Det är mycket individuellt vilka kaffebönor som faller en i smaken och det är därför en bra idé att prova sig fram. Vi rekommenderar att du använder bönor med en hög procent av arabica, så du får en mjuk och rund smak.

 • Ljusrostat: här får du ett kaffe med en lätt body, som är mycket aromatisk med en lätt syrlig och fin smak.
   
 • Mediumrostat: ger ett mjukt och rundt kaffe med en härlig fyllnad. Bra att börja med, om du aldrig har provat moka-kaffe tidigare.
   
 • Mörkrostat: en rostning som ger en rik och mycket fyllig kopp kaffe, med en intensiv, kraftig och långvarig smak. Mycket typiskt italienskt.

 

Här under har vi samlat några förslag på kaffebönor som passar bra till presskaffe, där du får en mjuk och silkeslik smak. 

Kaffebønner

        Rigtig Kaffe Super Crema               Lucaffé Classic                  Arcaffe Rigtig Kaffe Gold Crema 

Efter kaffebrygningen

Kaffesump kan användas till en massa saker och är för bra för att slänga ut. Du kan bl.a. använda sumpen som bodyscrub, handrengöring eller gödning i trädgården.

Dela detta innehåll