Vägen till rent vatten och längre levnadstid på espressomaskiner

2013-11-12 : Tips & guider
Vägen till rent vatten och längre levnadstid på espressomaskiner

Hos Rigtig Kaffe säljer vi vattenfilterkannor från Brita, eftersom produkterna i våra ögon är några av de bästa på marknaden. 

 

Brita är ett tyskt märke, som i mer än 40 år arbetat med konstant innovation av vattenfilterlösningar av högsta kvalitet. Företaget är en av de ledande inom filtrering av grundvatten och borttagning av kalk samt orenheter. Vattenfilterkannorna kan därför även användas till dricksvatten, för en mjukare och bättre smak.

 

I Sverige har vi naturligtvis kalk i vattnen, vilket inte är bra för varken espressomaskiner, kaffebryggare, köksmaskiner o.s.v. Det är därför otroligt viktigt att skydda sina maskiner mot kalk, som kan göras på många olika sätt.

 

Det bästa är såklart att köpa källvatten utan kalk, men det är inte direkt den billigaste lösningen. En billigare och samtidigt enklare lösning är att filtrera vattnet innan du häller det i din espressomaskin och här kan du använda en vattenfilterkanna.

 

Vattenfilterkannor - Vad används de till? 

Med en vattenfilterkanna kan du filtrera vattnet från kranen från både kalk och orenheter, även kallat biämnen. På det sättet får du mycket renare och mjukare vatten, som ger en förbättrad kaffeupplevelse. Samtidigt förlänger du levnadstiden på din espressomaskin, eftersom du minimerar risken för att det kommer kalk i maskinen.

 

Hur används vattenfilterkannorna? 

En vattenfilterkanna är oftast utförd i plast, bestående av en kanna samt innerskål/tratt med plats till ett kalkfilter.

  

Kannorna från Brita fungerar genom att du monterar ditt kalkfilter i botten av tratten, varefter du fyller upp tratten med vatten, som långsamt rinner genom filtret och ut i själva kannan.

  

När vattnet från kranen har filtrerats genom tratten och ut i kannan är vattnet kalkfritt och du kan antingen ta ett glas frisk vatten eller hälla vattnet i vattentanken på din espressomaskin.

 

  

  

Fjern luftbobler Insæt filteret Fyld med vand Hæld op
   

 

Filterpatron

Den filterpatron du ska montera i tratten ska bytas ut ca var fjärde vecka, för att ge optimal smak och skydd. Eftersom du kan använda vattenfilterkannan till andra drycker och bara sätta den i kylskåpet, så är det en ekonomiskt bra lösning att använda en vattenfilterkanna med filterpatroner.

 

Brita Meter funktion 

Brita Meter 

Britas vattenfilterkannor finns i flera utgåvor och storlekar. På modellen Elemaris är kannan utrustad med en Brita meter-funktion. Denna funktion ger dig möjligheten att hålla koll på hur lång tid filterpatronen har suttit i vattenfilterkannan. Den ska bara nollställas när filterpatronen byts ut, så markerar den själv när det är dags att byta igen. 

  

 

Brita kalender funktion

Brita kalender

På modellen Marella får du en kalender-funktion till kannan. Den fungerar genom att du ställer datumet en månad framåt, varje gång du byter filterpatron. På det sättet kan du komma ihåg när det är dags att byta filter. 

 

Brita MAXTRA vattenfilterpatron

Vattenfilterpatronerna är framställda för att kunna ta upp till 150 liter vatten på 4 veckor. Du ska därför fortfarande avkalka din espressomaskin regelbundet. Hur ofta beror på vattnets hårdhet i ditt område, men vi rekommenderar att du gör det minst varje eller varannan månad. 
Kom ihåg att använda rengöringsmedel som är ämnat till din espressomaskin!

 

Vad innehåller kalkfiltret?

Britas kalkfilter är baserade på ion-bindare och aktivt kol, som är ett organiskt material gjort av kokosnöt. Det aktiva kolet framställs genom två processer: en förkolning och en aktivering. Det färdiga resultatet blir aktivt kol med otaliga porer med en enorm ytareal, som gör att kolet har en hög absorberingsförmåga till att ta upp bl.a. kalk.

  

I vissa tillfällen kan man se små svarta partiklar i det filtrerade vattnet. Detta är aktivt kol som kommit igenom filtret, om t.ex. filtrets nät är trasigt. Dessa partiklar är fullständigt ofarliga. 

 

Fördelar med att använda Brita vattenfilterkannor: 

  1. Det filtrerade vattnet smakar bättre, eftersom filtret reducerar mängden av biämnen, som klorin och metaller. 

  2. Förbättrad kaffeupplevelse vid användning av vattenfilterkannor, eftersom bitterämnen i kaffet binder sig till kalk. Med vattenfiltrering minskar du därför den bittra smaken på kaffet.
     
  3. Genom att ta bort kalk från vattnet tar du samtidig bort det största hotet mot din espressomaskin. Kalk från vatten tränger sig in i maskinens vitala delar och skapar läckage, som resulterar i otätheter.

Relaterade produkter

Dela detta innehåll