Så sköter du om din kaffekvarn

2013-11-12 : Tips & guider , Utrustning
Så sköter du om din kaffekvarn

När man maler kaffebönor direkt innan användning, är det för att hålla kvar så många oljor och smakaromer i kaffet som möjligt. Det innebär samtidigt att kvarnknivarna i din kaffekvarn blir feta och oljiga, av den kaffeolja som helt naturligt hamnar på kvarnens knivar.

Stora kvarnar med flata knivar, kan oftast vridas helt från varandr och på det sättet kan du komma åt och rengöra kvarn samt knivar med en rengöringsborste.

Det finns dock en snabbare och betydligt mer praktisk metod, där du kör kvarnrengöringsmedel genom kaffekvarnen. Det du ska göra är helt enkelt att tömma bönbehållaren och fylla den med en handfull kvarnrengöringstabletter, för att därefter köra igång kvarnen tills den är helt tom.

Så gör du - Steg för steg

  • Töm kvarnens bönbehållare, om det ligger kaffe i den.
  • Häll i en handfull tabletter från burken med kvarnrengöringsmedel. Kör kvarnen tills den är tom.
  • Häll i kaffebönor i behållaren igen.
  • Kör med kvarnen tills det bara kommer malet kaffe ur den.

Kvarnrengöring fungerar genom att tabletterna krossas, går in och suger upp den kaffeolja som sitter i kvarnen och på knivarna.

Vi rekommenderar att du rengör din kvarn cirka var 14:e dag, allt efter hur mycket den används. Eller gör det till en rutin varje gång du tömt bönbehållaren och innan du fyller på nya bönor i kvarnen.

Du kan se våra rengöringsprodukter till kaffekvarnar här

Dela detta innehåll