Bodums alla bryggmetoder - Ikoner & Modernt

2020-09-18 : Tips & guider
Bodums alla bryggmetoder - Ikoner & Modernt

Bodum har fokuserat på kaffe- och te-branschen ända sen 1944. Under åren har de designat och utvecklat många olika kaffebryggare: allt från vakuumbryggare & presskaffe till kaffebryggare & pour overs. Här presenterar vi alla de bryggmetoder som Bodum behärskar!   

 

Vakuum-bryggare

Bodum Santos, som idag heter Bodum Pebo, lanserades 1958 och det var med den Bodums framgång började på allvar. Santos var det en av de mest populära kaffebryggarna i världen under 50-, 60- och 70-talet.

En vakuum-bryggare, eller Siphon som de också kallas är ett bryggsystem som med hjälp av en värmekälla skapar ett vakuum, som tvingar vatten upp från den nedersta rundkolven till den översta. I den översta rundkolven blandas vattnet med det malda kaffet, varefter det färdigbryggda kaffet kommer rinna tillbaka i den nedersta rundkolven. Sen är det bara att servera!

 

Såhär använder du en vakuumbryggare:

 

 

                                        1. Häll vatten i den översta rundkolven   2. Låt vattnet koka upp     3. Häll i malet kaffe     4. Ta bort värmekällan, låt kaffet rinna ner, servera

_________________________________________

Kaffepress

Bodums första kaffepress Bodum Bistro lanserades redan 1974, med målet att skapa en prisvänlig kanna, med specifika krav på grepp, handtag och stämpel. Året innan hade Bodum inlett ett samarbete med Carsten Jørgensen, en dansk konstnär och grafisk designer, som fick ansvaret att utveckla produkten, med fokus på funktionalitet, hög kvalitet och innovation. Fast det var först på 80-talet som den slog igenom på allvar internationellt och i slutet av 90-talet slutade man producera Bodum Bistro. Fast den blev återlanserad i samband med Bodums 70-års jubileum.

 

Bodum har genom åren designat och producerat otaliga produkter till kaffe- och tebryggning, med en lång rad populära klassiker som säljs än idag. Det bästa exemplet på detta är Bodums klassiska Chambord kaffepress, som designades i mitten av 50-talet.

 

Så använder du din kaffepress

 1. Häll grovmalet kaffe i botten av kannan
 2. Häll på varmt (inte kokande) vatten. Det ska vara minst 2,5 cm till kannans topp.
 3. Rör runt i kaffet
 4. Placera filtret på toppen av kannan
 5. Låt kaffet stå i ca 4 minuter
 6. Håll fast ordentligt i kannan och pressa stämpeln ner långsamt
 7. Kaffet är nu klart att serveras

_________________________________________

Pour Over/Drippers

Pour over-bryggare är smarta och praktiska filterkaffebryggare, som gör det möjligt att brygga en god kanna kaffe på bara några minuter. Med en pour over kan du vara säker på att få otroligt välsmakande kaffe, varje gång!

Bodums Pour Overs är utförda i värmetåligt glas, så du inte ska vara rädd för att hälla kokande vatten över ditt malda kaffe. Utöver detta har de ett silikonband på mitten, så du enkelt kan servera kaffet direkt från kannan. 

  

             

 Så här gör du Pour Over kaffe:

 1. Du kan värma karaffen genom att hälla kokande vatten i karaffen
 2. Mal önskade mängd kaffe (använd ca 60-70g per liter vatten)
 3. Häll ut vattnet från karaffen och placera filtret över och häll det malda kaffet i filtret
 4. Häll vatten som är precis över kokpunkten ut över kaffet så kaffet blir genomblött
 5. Vänta ca 30 sekunder och tillför sedan vatten långsamt.
 6. När du använt det sista vattnet går det 30-60 sekunder innan allt vattnet har runnit genom kaffet

 

Bryggtid

 • 2-4 minuter till de sista dropparna kaffe är i karaffen.
 • Om bryggtiden är kortare än 2 minuter ska ditt kaffe malas finare
 • Om bryggtiden är längre än 4 min eller om kaffet är för bitter/starkt så ska ditt kaffe malas grövre

_________________________________________

Tebryggning

Bodum har givetvis även något för te-älskare! År 1986 lanserade Bodum den otroligt vackra Ottoni vattenkokare, i rostfritt stål och med en postmodern look. Den är verkligen en ikon i sig och fortfarande otroligt populär.

1991 utvecklade Bodum sin Assam tekanna till The British Tea Counsil. En tekanna, som med inspiration från kaffepressen, är utrustad med en inbyggd stämpel, som ger full kontroll över tebryggningen.

 

                                                                                                                    Bodum Assam

Tebryggning - tips

För att du ska kunna njuta av den absolut bästa koppen te krävs det att du brygger det korrekt. Vattentemperaturen ska passa perfekt till den tesort du använder, det ska dra exakt så länge som passar tesorten, tekannan ska givetvis vara ordentligt rengjord och kom ihåg att te får en dålig smak, om det står mer än en timme efter att du bryggt det!

Givetvis ska du även välja en tesort med en smak och karaktär som passar dig, men även utifrån vilken tid på dygnet du ska dricka det. Inne på alla våra lösa teer och te i påsar kan du läsa om hur kraftig tesorten är, vilka smaker det har, hur långt det ska dra och när på dygnet det passar bäst att drickas. 

 

Såhär brygger du te på bästa sätt:

 1. Koka upp friskt vatten med t.ex. en vattenkokare. Kom ihåg rätt temperatur till respektive tesort!
 2. Värm tekannan med hett vatten
 3. Tillför te i t.ex. en tekula med löst te (2 gram per kopp/1 tesked per person) eller häng tepåsar på kanten av kannan
 4. Låt teet dra så länge som rekommenderas till tesorten
 5. Servera och njut!

                            
                                Bodum Ottoni                                                         Bodum Melior Gooseneck                                                    Bodum Ibis

 

Dela detta innehåll