Vad är skillnaderna på en halvautomatisk, automatisk och helautomatisk espressomaskin?

2016-04-06 : Tips & guider
Vad är skillnaderna på en halvautomatisk, automatisk och helautomatisk espressomaskin?

Det finns många bra espressomaskiner idag och ett hav av möjligheter inom espressovärlden. Fast vad är skillnaderna på en automatisk, halvautomatisk och helautomatisk espressomaskin?

Espressomaskinens början:

År 1938 tog Achille Gaggia patent på en ångfri kaffebryggare, som bryggde med hjälp av tryck, genom att tvinga vattnet genom malet kaffe. Denna patent blev starten på det Italienska märket Gaggia och patenten är grundlaget för espressomaskinerna som vi känner igen och älskar idag.

Idag är Gaggia en ut av många som producerar och specialiserar sig på espressomaskiner och utbudet av maskiner har vuxit explosionsartat. I detta blogginlägg ska vi försöka guida dig fram till vilka fördelar och nackdelar det kan finnas hos de olika typerna av maskiner, i förhållande till ditt behov.

 

Profitec Pro 700 Gaggia Magenta Plus Nivona CafeRomatica 960
Halvautomatiska espressomaskine Automatiska espressomaskiner Helautomatiska espressomaskine

 

Skillnaderna på det tre maskintyperna:

De viktigaste skillnaderna har vi valt att illustrera i denna tabell, för att ge en överblick över de olika maskinerna. Längre ner i detta blogginlägg kan du läsa en genomgående beskrivning av de olika typerna av maskiner och vad maskinerna kan.

 

  Halvautomatisk Automatisk Helautomatisk
Inbyggd kvarn Nej Ja Ja
Mjölksystem Steamer Steamer Automatisk
Automatisk bryggning Nej Ja Ja 
Automatiska mjölkdrycker Nej Ja  Ja 

 

Vad är en halvautomatisk espressomaskin?

En halvautomatisk espressomaskin kallas också för en manuell espressomaskin. Med en halvautomatisk espressomaskin investerar du i ett konsthantverk och hela upplevelsen med arbetet med att brygga kaffe. Det kan låta jobbigt att göra mycket av bryggningen själv, men när du har förstått principen och tekniken så är det ganska enkelt. Resultatet är i en klass för sig själv, med primär fokus på optimal arom och creme.

Kaffebryggningen på en halvautomatisk espressomaskin sker genom att du häller finmalet kaffe i ditt portafilter. Därefter skal du tampa kaffen med en tamper. En tamper gör att vattnet får den rätta rinntiden (ca. 20-25 sekunder) genom kaffet. Om rinntiden är för kort får du ett tunt kaffe och den är för lång så får du ett bittert kaffe och en liten espresso.

Portafiltret sätts nu fast på maskinen och sen ska du bara slå på vattnet och låta din nybryggda espresso rinna ner i din kopp.

I princip är bryggningen likadan på alla halvautomatiska maskiner, men några är mer  tekniska än andra. Du kan t.ex. programmera önskade kaffemängd på vissa, medan andra maskiner styrs manuellt.

En halvautomatisk espressomaskin kräver extra utrustning för att få det bästa resultatet och detta bör man helt klart inkludera i sin budget.

Vi rekommenderar, att du köper följande utrustning:

  • Espressokvarn
  • Mjölkkanna
  • Tamper
  • Tampermatta/tamper station
Eureka Mignon Perfetto Chrome Espressokværn Motta Carbon mælkepitcher Ascaso Tamper Motta Tamperstation
Espressokvarn Mjölkkanna Tamper Tamper station

 

En espressokvarn är ett måste, om du vill få det bästa kafferesultatet med mesta möjliga arom och creme. Det finns många typer av malet kaffe, men det är oftast malet till filterkaffe och passar därför inte så bra till en espressomaskin. Malet kaffe kräver en finare malningsgrad, för att undvika att vattnet rinner igenom för snabbt under bryggningen. Malet kaffe är dessutom ofta för torrt till espressobryggning och man får därför inte ut den optimala smaken från kaffet.

Om cappuccino eller latte är bland dina favoriter, är en mjölkskumningskanna i stål nödvändig. Det beror på att den halvautomatiska maskinen är utrustat med en steamer, som med hjälp av ånga skummar och värmer mjölken. Skumningen kräver rotationer i mjölken och detta kan bara fås med hjälp av en stålkanna. Läs mer här.

Häll nu önskade mängd mjölk i ett stort glas och brygg en espressoshot i det, så har du en krämig och god dryck, precis som på caféer.

Skötseln av en halvautomatisk espressomaskin är också manuell. Därför är det viktigt att komma ihåg att avkalka och rengöra maskinen på rätt sätt och med rätt produkter.

En halvautomatisk espressomaskin passar perfekt till dig som gillar att ha full kontroll över din kaffebryggning och som gillar att göra "arbetet" själv.

 

Vad är en automatisk espressomaskin?

En automatisk espressomaskin är i princip en kombination av den halvautomatiska espressomaskinen och en kaffekvarn. Denna typ av maskin har en inbyggd kvarn och klarar därför arbetet åt dig!

Med en automatisk espressomaskin kan du, med bara en knapptryck, brygga 1-2 koppar kaffe eller espresso. Maskinen maler först den mängd kaffe som ska användas och därefter rinner kaffet ned i en liten kammare i maskinens bryggenhet. I bryggenheten tampas kaffet och därefter rinner vattnet igenom och kommer ut som nybryggt kaffe.

En automatisk espressomaskin har en steamer, så om du vill brygga en latte eller annan mjölkdryck görs det med hjälp av en stålkanna och ånga. Precis samma metod som används vid halvautomatiska espressomaskiner.

En automatisk espressomaskin ger dig möjligheten att välja hur starkt kaffe du vill ha. Ju starkare du väljer, desto mer kaffe maler maskinen. Ofta har du också möjligheten att välja styrkan på kaffet.

Rengöring och underhåll av en automatisk espressomaskin är ofta något som maskinen klarar själv. Du ska bara sätta igång rengöringen och se till att du använder rätt produkter, är avsedda till maskinen.

En automatisk espressomaskin är perfekt till dig som njuter av en god kopp kaffe och uppskattar smaken och upplevelsen, utan för mycket besvär!

 

Vad är en helautomatisk espressomaskin?

En helautomatisk espressomaskin brygger kaffe och espresso precis som på en automatisk maskin. Här får du även en inbyggd kvarn, som maler den portion kaffe som behövs för den kopp du önskar.

Den stora skillnaden på en automatisk och en helautomatisk maskin är att den helautomatiska maskinen har ett automatiskt mjölksystem, så du bara med ett knapptryck kan brygga cappuccino och latte macchiato! Maskinen är oftast utrustat med en mjölkslang, som placeras i din mjölkkartong. Maskinen suger sedan själv upp rätt mängd mjölk, värmer och skummar den. Därefter rinner mjölken ut i din kopp och sen kaffet. Ibland är maskinen utrustad med en mjölkkanna, men det beror på märke och modell.

Eftersom den helautomatiska maskinen har ett automatiskt mjölksystem betyder det också att den har en lång rad kaffe- och mjölkdrycker förprogrammerat. En automatisk maskin kan oftast bara göra kaffe och espresso. Du har därmed flera val och inställningsmöjligheter, så du får det kaffe du önskar!

En helautomatisk espressomaskin har inbyggt software, som berättar när det är dags för rengöring, filterbyte m.m. Sätt igång processen, så klarar maskinen resten! Precis som med de andra två maskintyperna är rengöringen en viktig process och vi rekommenderar att du bara använder originalprodukter, som passar till maskinen!

En helautomatisk espressomaskin är till dig som njuter av en god kopp kaffe och/eller mjölkdryck och som vill ha minst möjliga besvär vid bryggningen.

 

Vad ska du välja?

Det er viktigt att fundera på vad du förväntar dig av din espressomaskin och hur mycket tid du vill använda på kaffebryggningen och eventuellt skummning av mjölk.

Med en halvautomatisk maskin är du själv en del av bryggningen, från början till slut. Med en automatisk/helautomatisk espressomaskin får du en intelligent maskin som själv klarar arbetet.

Vi rekommenderar att du ser över dina behov och samtidigt tänker på framtiden, så du väljer en maskin som är "framtidssäkrad".

En espressomaskin är en investering som kan hålla i många år och din smak utvecklar sig kanske med tiden. Om du t.ex. funderar på en automatisk espressomaskin, ska du fundera på om du kommer sakna det automatiska mjölksystem samt fler inställningar,som du t.ex. får vid en helautomatisk espressomaskin.

Häller du till ett köp av en halvautomatisk espressomaskin är det viktigt att komma ihåg att tekniken ska läras och att kaffebryggningen blir mera manuell än det du är van vid. Det är inte besvärligt eller problematiskt, men tråkigt om du skulle ångra dig.

Relaterade inlägg

Dela detta innehåll