Sök i bloggen
Nyhetsbrev
Rigtig Kaffe
  • Returrätt 14 dagars ångerrätt
  • Säkerhet 3D Secure - för din säkerhet
  • Rådgivning och service Vi är auktoriserad återförsäljare
  • Butik i Skanderborg, Danmark En värld av kaffe
  • Rigtig Kaffe YouTube Kanal Med guider och produktfilmer
  • Skickas från eget lager

Vad är skillnaderna på en halvautomatisk, automatisk och helautomatisk espressomaskin?

Publicerad: 2016-04-06
Kategorier: Tips & guider

Det finns många goda espressomaskiner idag och det finns ett hav av lösningar och möjligheter i världen av espresso, men vad är skillnaderna på en automatisk, halvautomatisk och helautomatisk espressomaskin - och vad ska du välja?

 

Espressomaskinens start:

I 1938 tog Achille Gaggia patent på en ångfri kaffemaskin, som brygger med hjälp av tryck vid att tvinga vattnet igenom malt kaffe. Detta patent blev starten på det Italienska märke Gaggia, och detta patent är grundlaget för espressomaskinerna som vi känner och älskar dem idag.

 

Idag är Gaggia en ut av många som producerar och specialiserar sig i espressomaskiner, och utvalet av maskiner har vuxit explosivt. I detta blogginlägg vill vi försöka guide dig fram till vilka fördelar och nackdelar det kan vara med det olika typer maskiner i förhållandet till ditt behov.

 

Rancilio Silvia Gaggia Brera Nivona CafeRomatica 838
Halvautomatisk espressomaskin    Automatisk espressomaskin  Helautomatisk espressomaskin

 

Skillnaderna på det tre maskintyper:

De viktigaste skillnader har vi valt att illustrera i detta schema för att ge ett överblick av det olika maskiner. Längre ner i detta blogginlägg kan du läsa en genomgående beskrivning av det olika typer av maskiner och vad maskinerna kan.

 

 

 Halvautomatisk 

 Automatisk 

 Helautomatisk

Inbyggd kvarn

Nej

Ja

Ja

Mjölksystem

Steamer

Steamer

Automatisk

Automatisk bryggning

Nej

Ja

Ja 

Automatiska mjölkdrycker 

Nej

Nej 

Ja 

Automatisk rengöring

Nej

Ja 

Ja 

 

Vad är en halvautomatisk espressomaskin?

En halvautomatisk espressomaskin kallas också för en manuell espressomaskin. Med en halvautomatisk espressomaskin investerar du i ett konsthantverk och hela upplevelsen i arbetet med att brygga kaffe. Det kan låta jobbigt att göra mycket av bryggningen själv men när du har förstått principet och tekniken så är det ganska lätt, och resultatet är i en klass för sig själv med primär fokus på den mest optimala aroma och crema.

 

Kaffebryggningen på en semiautomatisk espressomaskin sker vid att du häller finmalt kaffe i ditt portafilter, därefter skal du stampa kaffen med en tamper - med en tamper säkrar du att vattnet får den rätta vändningstid (ca. 20-25 sekunder) genom kaffet. Är vändningstiden för kort får du ett tunt kaffe och är vändningstiden för lång så får du ett typiskt bittert kaffe och en liten espresso. Du kan läsa mer här.

Portafiltret sätts nu fast på maskinen och du ska bara slå på vattnet och låta din fräshbryggda espresso rinna ner i din kopp.

I principet är bryggning samma på alla halvautomatiska maskiner - några är mera tekniska än andra, och du har exempelvis möjligheten för att programmera den önskade kaffemängd, medan andra maskiner styrs manuellt.

 

En halvautomatisk espressomaskin kräver extra utrustning för att få det bästa resultat, och detta bör man helt klart inkludera i sina tankar i förhållande till ex. budget.

Vi rekommenderar, att du köper följande utrustning:

  • Espressokvarn
  • Tamper
  • Mjölkkanna
  • Stampermatta/tamper station
 

 

Rancilio Rocky Espressokværn Motta mælkepitcher Concept-Art Tamper Motta Tamperstation
Espressokvarn Mjölkkanna Tamper Tamper station

 

En espressokvarn är ett must om du önskar att uppnå det bästa kafferesultat med mest möjliga aroma och crema. Det finns många typer malet kaffe men det är oftast malt till filterkaffe, och passar därför inte perfekt till en espressomaskin. Malet kaffe kräver en finare förmalningsgrad för att undgå att vattnet flyter igenom under bryggningen. Förmalet kaffe är dessutom ofta för torrt till espressobryggning, och man får därför inte den optimala smak ut av kaffet.

 

Är en cappuccino eller latte bland dina favoriter, är en mjölkskumningskanna i stål nödvändigt, då den halvautomatiska maskinen är utrustat med en steamer, som med hjälp av ånga skummar och värmer mjölken. Skummningen kräver rotationer i mjölken och detta kan bara uppnås med hjälp av en stålkanna. Läs mer här.

Häll nu den önskade mängd mjölk i ett stort glas, och kom ett espressoshot i, nu har du en cremat och god dryck som du känner igen från cafeerna.

 

Skötseln av en halvautomatisk espressomaskin är också manuell. Därför är det viktigt att komma ihåg att avkalka och rengöra maskinen på rätt sätt och med det rätta produkter. 

 

En halvautomatisk espressomaskin passar perfekt till dig som gillar att ha full kontroll över din kaffebryggning och som gillar att göra "arbetet" själv.

 

Vad är en automatisk espressomaskin?

En automatisk espressomaskin är i principet en kombination av den halvautomatiska espressomaskin och en kaffekvarn - denna typ av maskin har en inbyggd kvarn och klarar därför arbetet för dig!

Med en automatisk espressomaskin kan du med bara en knapptryck brygga 1-2 koppar kaffe eller espresso. Maskinen maler först den mängd kaffe som ska användas och därefter rinner kaffet ned i en liten kammare i maskinens bryggenhet. I bryggenheten tampas kaffet och därefter rinner vattnet igenom och kommer ut som friskbrygget kaffe.

 

En automatisk espressomaskin har en steamer, så om du önskar att brygga en latte eller annan mjölkdryck föregår det med hjälp av en stålkanna och ånga - precis samma metod som används vid halvautomatiska espressomaskiner.

En automatisk espressomaskin ger dig möjlighet för att välja hur stark kaffe du önskar - ju starkare du väljer ju mer kaffe maler maskinen till den kopp kaffe du önskar. Ofta har du också möjilghet att välja styrkan på kaffet.

Rengöring och skötsel av en automatisk espressomaskin är ofta något som maskinen klarar själv. Du ska bara sätta rengöringen igång och se till att du använder rätt produkter som passar maskinen.

En automatisk espressomaskin är perfekt till dig som njuter av en god kopp kaffe och sätter pris på smaken och upplevelsen - utan för mycket besvär!

Vad är en helautomatisk espressomaskin?

En helautomatisk espressomaskinbrygger kaffe och espresso precis som en automatisk maskin. Här får du också en inbyggd kvarn som maler den portion kaffe som behövs för den kopp du önskar.

Den helt stora skillnad på en automatisk och en helautomatisk maskin är att den helautomatiska maskin har ett automatiskt mjölksystem, så du bara vid ett knapptryck kan brygga cappuccino och latte macchiato! Maskinen är oftast utrustat med en mjölkslang som placeras i din mjölkkartong. Maskinen suger sedan själv den rätta mängd mjölk upp, värmer och skummar den. Därefter rinner mjölken ut i din kopp och efter mjölken kaffet. I vissa tillfällen är maskinen utrustad med en mjölkkana, men det beror på märke och modell.

 

För att den helautomatiska maskin har ett automatiskt mjölksystem betyder det också att den har en lång rad kaffe och mjölkdrycker som program. Där en automatisk maskin oftast bara kan göra kaffe och espresso. Du har därmed flera val och inställningsmöjligheter, så du får det kaffe du önskar!

 

En helautomatisk espressomaskin har en inbyggd software som berättar när det är tid till rengöring, filterbyte mm. Processerna ska du bara sätta igång resten klarar maskinen. Som vid det andra två maskintyper är rengöringen en viktig process och vi rekommenderar att det bara används det originals skötselprodukter som passar till maskinen!

 

En helautomatisk espressomaskin är till dig som njuter av en god kopp kaffe och/eller mjölkdryck och som vill ha minst möjliga besvär vid bryggningen.

 

Vad skal du välja?

Det er viktigt att göra sig några funderingar omkring vad du förväntar dig av din espressomaskin och hur mycket tid du vill använda på kaffebryggningen och evt. skummning av mjölk. 

 

Med en halvautomatisk maskin får du fingrarna ned i konsthantverket och får känna hur man brygger kaffet från början till slut. Med en automatisk/helautomatisk espressomaskin får du en intelligent maskin som själv klarar arbetet.

Vi rekommenderar att du tittat på ditt behov och samtidigt tänker på framtiden så du väljer en maskin som för dig är "framtidsäkrat". 

En espressomaskin är en investering som kan hålla i många år och din smak utvecklar sig kanske med tiden. Häller du tex. till en automatisk espressomaskin ska du tänka på om du kommer sakna det automatiska mjölksystem samt fler inställningar som du ex. får vid en helautomatisk espressomaskin.

Häller du till ett köp av en halvautomatisk espressomaskin är det viktigt att komma ihåg att tekniken ska läras och att kaffebryggningen blir mera manuell än det du är van vid. Det är inte besvärligt eller problematiskt men det är tråkigt om du skulle ångra dig.

Relaterade inlägg