Så sköter du om din Rancilio Silvia

2013-11-12 : Tips & guider , Utrustning
Så sköter du om din Rancilio Silvia

Så sköter du om din Rancilio Silvia    

Rancilio Silvia är en otrolig populär espressomaskin, som med lite övning brygger en läcker kopp espresso. Det är dock viktigt att man sköter om Miss Silvia, för att alltid få det bästa resultatet och längst livslängd.

Vi har tagit fram en guide på hur du håller Rancilio Silvia i toppform: 

 

 

Så backflushar du Silvia och rengör grupphuvudet    

Backflush är en metod för att rengöra grupphuvudet på din espressomaskin. Det samlas kafferester och olja från kaffet när du brygger och för att det inte ska påverka smaken på din espresso är det därför nödvändigt att rengöra grupphuvudet med jämna mellanrum. 

 

För att backflusha ska du använda ett blindfilter samt Clean backflush pulver. Till Silvia medföljer ett gummiblindfilter, som du använder för att "stoppa" filterkorgen, så vattnet inte kan rinna igenom. 

 

Du skal bruge blindfilter og backflush pulver

Du ska använda ett blindfilter och backflushpulver.

 

 

Put blindfilteret og backflush pulver i filterholderen og sæt det på plads.

Sätt blindfiltret och backflushpulvret i filterhållaren och sätt det på plats.    

 

Tænd for vandet i ca 5 sekunder, så vandet kommer ud gennem returløbet. Vent et øjeblik og gentag processen indtil vandet er klart.

Sätt på vattnet i ca 5 sekunder.

Vänta ett ögonblick och upprepa processen till vattnet är klart. 

 

 

Du bør rense pakningen ved gruppehovedet med en rensebørste dagligt.

Du bör rengöra packningen vid grupphuvudet dagligen med en rengöringsborste.  

 

Det är enkelt att backflusha din Silvia. Följ bara följande 4 punkter:    

 1. Häll cirka 5 gram Clean backflush pulver i filterkorgen/blindfiltret och montera bajonetten i espressomaskinen.
 2. Aktivera bryggningen i cirka 3-5 sekunder och stäng av den igen. När du aktiverar bryggningen kommer Silvia att försöka med att pressa igenom vatten, men blindfiltret gör att vattnet i stället skummar backflushpulvret. När du stänger av bryggningen igen, drar maskinen vatten och backflushpulvret genom brygghuvudet och ut i spillbrickan.
 3. Låt bajonetten sitta i espressomaskinen, och vänta i cirka 10 minuter innan du upprepar processen igen. Backflusha maskinen 2-3 gånger, allt efter hur smutsig du tycker att den är. En bra indikation är när vattnet som kommer ut i droppbacken är helt rent.
 4. Ta bort bajonetten från espressomaskinen och ta ut blindfiltret. Aktivera bryggningen, så det kommer rent vatten ut genom utloppet. 

 

Vi rekommenderar att du backflushar din Rancilio Silvia ca var 14:e dag vid dagligt bruk.    

 

Daglig rengöring av grupphuvudet    

För att hålla grupphuvudet rent är det viktigt att använda en rengöringsborste, för att rengöra grupphuvudet från kaffesump. När du använder rengöringsborsten tar du bort eventuella bismaker till nästa kopp och du försäkrar dig om att packningen sluter tätt varje gång. Kom ihåg att aktivera bryggningen utan bajonetten, efter att du har använt borsten, för att få bort de sista resterna. 

Rengöring av steamer / mjölkskummare

När du skummar mjölk till cappuccino eller latte, kommer det ganska snabbt att sitta mjölkrester på utsidan av steamern, som också lätt kan bränna fast. Därför ska du alltid torka av ångarmen med en trasa strax efter att du har skummat mjölk. Du bör även öppna för ångan en kort stund, efter att du har skummat, för att därmed blåsa ut eventuella mjölkrester ur steamerns huvud. 

 

Kom ihåg: Varje gång du har gjort ånga, SKA du aktivera varmvattenknappen och öppna steamern, så den sista ångan kommer ut. Håll steamern öppen tills det kommer vatten ur den och låt det rinna i 2-3 sekunder. På den sättet fylls kokaren med vatten igen.  

Tør altid steameren af efter du har skummet mælk

Torka alltid av steamern efter att du har skummat mjölk.

 

Husk altid at køre vand ud gennem steameren efter du har lavet damp

Kom ihåg att alltid köra vatten genom steamern efter att du har gjort ånga.

 

Du skal bruge vand og cappuccino rens til at rengøre steameren

Du ska använda vatten och cappuccino-rengöringsmedel för att rengöra steamern.    

 

Bland cappuccino rens og vand og lad steameren stå i blød i 8 min.

Blanda cappuccino-rengöringsmedel och vatten och låt steamern stå i blöt i 8 min.     

 

För att hålla steamern ren invändigt rekommenderar vi att du cirka var 14:e dag sätter ångarmen i blöt i Clean Cappuccino-rengöring. Du får du loss eventuella mjölkrester som sitter invändigt. 

 

Clean cappuccino-rengöringen blandas med vatten direkt i din mjölkkanna och steamern ska stå i blandningen i ca 8 minuter. Se därefter till att köra lite varmt vatten igenom steamer och torka av den utvändigt.    

 

Så avkalkar du Rancilio Silvia    

Det är otroligt viktigt att skydda Rancilio Silvia mot kalk, eftersom detta helt klart är fiende nummer 1 för espressomaskiner. Kalk kan skada din maskin genom att det samlas i den och det påverkar i mycket hög grad kvaliteten på din espresso.
Det bästa du kan göra är självklart att använda vatten helt utan kalk, t.ex. källvatten.

Du kan även använda en vattenfilterkanna, som filtrerar bort kalk från vattnet. Du slipper inte att avkalka maskinen, men du får bort det mesta av kalken från vattnet och samtidig kommer ditt vatten att smaka bättre. Därför är det faktiskt en riktigt bra idé att skaffad en Brita vattenfilterkanna.

Vi rekommenderar att du avkalkar din espressomaskin minst var 4:e vecka, beroende på hur mycket kalk det finns i ditt vatten. Det spelar ingen roll om du bara använder din maskin ibland, eftersom kalk samlas i rören från första gången det rinner vatten igenom.

 

Du skal bruge Clean afkalkningsvæske og rent vand

 

 

Hæld afkalkningsvæske og vand i tanken.

 

Fyld efter med rent vand.

 

Kør vand ud først af gruppehovedet og så af steameren. Ca. 1/3 af tanken. Lad maskinen stå i 20 minutter og gentag processen 2 gange.

 

 1. Fyll upp vattentanken cirka 3/4 med varmt vatten. Häll i avkalkningsmedel, i det förhållande som beskrivs på paketet. Kom ihåg att om du använder någon typ av filter på/i espressomaskinen, ska detta alltid monteras bort innan avkalkning. 
 2. Lägg ner båda slangar i vattentanken. 
 3. Placera en skål under utloppet och en skål under steamern. Om du bara har en skål/kanna, kan du göra det i två etapper. 
 4. Öppna varmvattenkranen, som är den stora vridknappen till höger. 
 5. Starta espressobryggningen, genom att trycka på den översta knappen. 
 6. Låt vattnet rinna tills du har använt cirka 1/3 av vattnet i vattentanken. Vattnet ska rinna genom både filterkorgen och genom steamern. När det har runnit igenom 1/3 vatten stoppar du espressobryggningen och stänger av varmvattenkranen. 
 7. Låt maskinen stå i 20 minuter och upprepa processen, med nästa tredjedel av vattnet. 
 8. Vänta i ytterligare 20 minuter och kör igenom sista tredjedelen vatten.
 9. Vänta i 20 minuter, och sätt sen igång med den sista rengöringen. 
 10. Ta ur vattentanken och skölj den grundligt. Fyll den med helt rent vatten och sätt tillbaka den i maskinen. 
 11. Placera återigen en skål under utloppet och vrid ångarmen till skålen. 
 12. Öppna varmvattenkranen och aktivera espressobryggningen på den översta knappen till vänster. 
 13. Låt allt vatten rinna igenom, tills vattentanken är tom. 

 

Nu är maskinen avkalkad och redo att användas igen. När du brygger den första koppen espresso efter avkalkningen, rekommenderar vi att du häller ut den, för att vara helt säker på att det inte finns några rester kvar från avkalkningsmedlet.

Om du följer ovanstående råd bör din Silvia leva ett långt och lyckligt liv tillsammans med dig. Om du har frågor kring ovanstående, så är du självklart alltid välkommen att kontakta oss!

Dela detta innehåll