Så sköter du om din Rancilio Silvia
För att få mest glädje av din espressomaskin skall du se till att sköta om den kontinuerligt.
Ju bättre du sköter om din espressomaskin, desto bättre espresso får du ur din maskin samt längre livslängd får maskinen.
Rancilio Silvia är en otroligt populär espressomaskin, som med lite övning brygger en utsökt kopp espresso. Det är dock viktigt att ta hand om Miss Silvia, för att alltid få bästa resultat och längsta liv.
Vi har gjort en guide om hur du håller Rancilio Silvia i toppform - de få saker du behöver är:
- Backflush
- Rengöring av mjölksystem
- Avkalkning
Backflush: Så gör du
Backflush är en viktig del av den dagliga skötseln av espressomaskiner. Koncentrerad formel som rengör och avfettar espressomaskinen, brygghuvuden och ventiler. Kan även användas vid rengöring av kaffekannor och termokannor.
- Placera blindfiltret i portafiltret och lägg till upp till 1/2 tsk (3 g) Cafiza ® pulver.
- Aktivera bryggningen i 10 sekunder. Stoppa och vänta 10 sekunder. Upprepa 5 gånger.
- Ta bort portafiltret. Aktivera bryggningen och skölj portafiltret. Stoppa bryggningen.
- Placera portafiltret i grupphuvudet. Upprepa steg (2), utan Cafiza ® Powder 5 gånger.
- Gör och häll ut en kopp espresso för att försäkra dig om att det inte är några rester kvar i maskinen.
Daglig rengöring av grupphuvudet
För att hålla grupphuvudet rent under daglig användning är det viktigt att använda en rengöringsborste för att rengöra grupphuvudet av kaffesump varje gång du brygger ett skott av din Silvia.
Rengöring av mjölkskummaren
När du skummar mjölk för cappuccino eller latte, kommer mjölkrester att snabbt sätta sig på utsidan av ångkokaren, vilket också lätt kan brinna. Torka därför alltid ångarmen med en trasa direkt efter skummande mjölk. Du bör också öppna ångan efter skumning för att blåsa mjölkrester ur ångkokarens huvud
Varje gång du har ångat MÅSTE du aktivera varmvattenknappen och öppna ångaren så att den senaste ångan kommer ut. Håll ångkokaren öppen tills vatten kommer ut och låt den gå i 2-3 sekunder. På detta sätt fylls pannan på med vatten.
Avkalka Rancilio Silvia espressomaskin
Det är oerhört viktigt att skydda sin espressomaskin mot kalk, eftersom det är fiende nummer ett för din maskin. Vi rekommenderar att du avkalkar din espressomaskin regelbundet, helst en gång var 4-6 vecka.
Vill du inte avkalka din maskin, kan du välja att använda en vattenflterkanna, exempelvis från Brita, som filtrerar vattnet för kalk innan det kommer i espressomaskin.
Här är en guide om hur du avkalkar din espressomaskin
Vi har använt Rancilio Silvia som utgångspunkt. men principerna är de samma på nästan alla espressomaskiner med en kokare.
- Fyll vattentanken ca 3/4 med varmt vatten. Häll i avkalkningsmedlet, under de omständigheter som beskrivs på förpackningen.
Kom ihåg att om du använder något form för filter på espressomaskin så ska detta alltid tas bort innan avkalkning - Lägg i båda två slangarna i vattentanken.
- Montera bajonetten i huvudet med filterhållaren, men utan kaffe i.
- Placera en skål under utloppet, og vrid steamer armen över til skålen.
- Öppna för varmvattnet, som är den store vridknappen til höger.
- Starta espressobryggningen, genom att aktivera den översta knappen.
- Låt vattnet rinna tills du har använt ca. 1/3 af vattnet i vattentanken. Vattnet ska rinna genom både filterhållaren og genom steameren. När ca. 1/3 av vattnet har runnit igenom, stannar du espressobryggningen og stänger av för varmvattnet igen.
- Låt maskinen stå i 20 minuter, og repetera processen som förr igen, med den nästa trejdedel af vattnet.
- Vänta i 20 minutter ytterligere, och repetera som förr den sista trejdedel vatten igenom
- Vänta i 20 minuter, och så går vi igång med den sista rengöring av maskinen.
- Ta upp vattentanken ur maskinen och tvätta den grundigt. Fyll den med helt rent vatten igen, och sätt den tillbaka i maskinen.
- Placera igen en skål under udloppet og vrid steamer armen över till skålen.
- Öppna för varmvattnet, och aktivera espressobryggningen på den översta knappen till vänster.
- Låt allt vattnet rinna igenom, tills vattentanken är tom.
Nu är din maskin avkalkad och klar till användning
När du brygger den första kopp espresso efter afkalkningen, rekommenderar vi att man häller ut den första koppen, för att vara helt säker på att det inte finns några rester av afkalkningsmedel kvar i maskinen.