Bodum

Bodum - en dansk framgångshistoria

Med ett mål att "Bra design ska ha rimliga priser" har Bodum blivit en fast del av många svenska hem, tack vare de klassiska och funktionella produkterna.

År 1944 grundade Peter och Britta Bodum företaget som en importverksamhet av varor från England, Tyskland och omkringliggande länder.
I samband med importen av glasvaror stiftade Peter bekantskap med en vakuumbryggare, som fascinerade och inspirerade honom till att själv skapa en liknande produkt, i en prisklass alla kan klara. Peter förbättrade designen samt funktionen och 1956 kunde han lansera Bodums första produkt: Bodum Mocca.
Två år senare kom efterföljaren Bodum Santos, som idag heter Bodum Pebo och det var här Bodums framgång började på allvar. Santos fick beröm för designen och under 50-, 60- och 70-talet var det en av de mest populära kaffebryggarna i världen.

Peter Bodum dog 1967 och hans änka Britta tog över företaget fram till 1974, då sonen Jørgen Bodum blev VD. Samma år blev Bodums första kaffepress lanserad: Bodum Bistro. Kaffepressen blev kort tid efter utpekad som den mest miljövänliga kaffepressen på marknaden och representerade tradition samt nytänk. Kaffepressen fick en lång rad designpriser, både i det egna landet och utomlands.

År 1978 flyttade Jørgen företagets huvudkontor till Schweiz, för att få en strategisk, central placering i Europa. Där ligger huvudkontoret än idag och här sitter bl.a. Bodums designteam, bestående av designers, ingenjörer, grafiska designers och arkitekter, som har ansvaret för att utveckla alla Bodums produkter, med fokus på funktionalitet, hög kvalitet och innovation.

Genom åren har Bodum designat och producerat otaliga produkter till köket, varav kaffe och te är brett representerat, med en lång rad populära klassiker som säljs än idag. Det bästa exemplet på detta är Bodums klassiska Chambord kaffepress, som designades i mitten av 50-talet.

År 1991 utvecklade Bodum sin Assam tekanna till The British Tea Counsil. En tekanna, som med inspiration från kaffepressen, är utrustad med en inbyggd stämpel, som ger full kontroll över tebryggningen.

Med mottot “Make taste. Not waste” har Bodum en målinriktad vision om att onödigt spill ska undvikas, både i samband med produktion och användning av produkterna.

År 2002 lanserade Bodum sina första dricksglas med dubbla väggar, som idag fås i många olika former och storlekar. Gemensamt för alla Bodums glas med dubbla väggar är att de är utförda i borosilikatglas. Tack vare de dubbla väggarna får man en termoeffekt, som håller innehållets temperatur längre, oavsett om det är varmt eller kallt. Glasen är patenterade och har en liten säkerhetsventil i botten, som jämnar ut lufttrycket mellan lagren. Samtidigt gör ventilen att det inte kommer in vatten mellan lagren vid disk och därför tål de diskmaskin.

De mest populära glasen med dubbla väggar är helt klart Bodum Pavina, som är kända och älskade av många!

Bodum är inte bara känt för sin klassiska Chambord-serie, utan även en lång rad andra spännande kökstillbehör och redskap till köket, som deras elektriska produkter. Hos Rigtig Kaffe hittar du Sveriges största utbud av Bodum och vi vill dela vår förtjusning över det erkända och populära märket!

Bodums historia - tidslinje

Bodums historia är lång och i denna tidslinje framhäver vi några av företagets viktigaste årstal. Både när det gäller kärnprodukter och ändringar inom organisationen.

 • 1944: Peter Bodum grundar företaget, som importerar varor från bl.a. Tyskland och England.
 • 1956: Den första produkten lanseras: siphon-bryggaren Mocca.
 • 1958: Vakuumbryggaren Santos lanseras (idag känd som Pebo). En produkt som på allvar gav företaget dess genombrott.
 • 1974: Peters son, Jørgen, tar över företaget och introducerar Bodums första kaffepress: Bodum Bistro. Samma år lanseras den klassiska Chambord, som finns på marknaden än idag.
 • 1978: Bodums design- och serviceavdelning flyttas till Schweiz, för att få en central europeisk placering.
 • 1980: Bodum etablerar PI-Design AG, deras in-house designteam, bestående av designers, ingenjörer, grafiska designers och arkitekter.
 • 1986: Ottoni lanceras: en kittel utförd i rostfritt stål, i en postmodern look. Kitteln har därefter utgått.
 • 1989: Bodum Eileen kaffepress designas, till ära för den berömda irländska möbeldesignern Eileen Gray.
 • 1991: Assam-tekannan utvecklas till The British Tea Counsil. Bodum återuppfann tebryggningen, genom att använda samma metod som hos kaffepressen.
 • 1992: Bodum lanserar sina första elektriska hushållsprodukter, som bl.a. bestod av kaffekvarnar, juicer och vattenkokaren Ibis.
 • 1995: Bodum Caffettiera kaffepress lanseras: en elegant och enkel kaffepress med plastlock och handtag.
 • 2000: En elektrisk utgåva av den populära Santos lanseras.
 • 2002: Bodum lanserar sina glas med dubbla väggar, i en klassisk och tidlös design, som gjorde dem till en klassiker direkt.
 • 2010: e-Bodum introduceras: en elektrisk serie i flera färger. Serien består av vattenkokare, brödrostar m.m.
 • 2011: Bodum öppnar sin första Bodum-butik i Paris, efterföljt av Frankfurt (2013) och Bryssel (2015).
 • 2013: Pour Over kaffebryggeren lanseras och blir en fast del av Bodums Slow Coffee-serie.
 • 2014: Bodum firar 70 års jubileum och lanserar en rad klassiker i nye färger.
 • 2017: Bodum lanserar ePebo: en elektrisk utgåva av den populära vakuum-kaffebryggaren.
 • 2018: Douro-servisen lanseras. Nya produkter och gamla klassiker kommer till i polycarbonat.
 • Idag: Bodum har producerat fler än 100 miljoner kaffepressar och 30 miljoner tekannor sedan 1974 och sortimentet utvidgas forfarande med nya klassiker.