10 anledningar till att återanvända kaffesump!

2020-09-04 : Tips & guider
10 anledningar till att återanvända kaffesump!

Som kaffedrickare står man ofta med en massa kaffesump, som bara åker i soporna. Fast kaffesump kan faktiskt återanvändas, både i hemmet och trädgården. Här har vi samlat 10 bra anledningar till att återanvända kaffesumpen.

I Sverige dricker vi i genomsnitt ca 4 koppar per dag, så det produceras en stor mängd kaffesump. Det hamnar felaktigt i soporna, även om det har en lång rad goda egenskaper, när det gäller t.ex. trädgård och planter. Du kan exempelvis använda det som gödning, i komposten och till insektsbekämpning men kaffesump kan även användas till rengöring, matlagning och välbefinnande.

1. Gödning till trädgården

Kaffesump passar mycket bra som gödning, p.g.a. det höga innehållet av syra. Använd det som gödning i trädgården, till bl.a. Hortensia, Azalea, Rhodendendron, rosor och liknande.

För en mindre sur gödning kan kaffesumpen blandas med klippt gräs, bruna blad eller liknande, för att neutralisera syrligheten. Du kan dessutom använda kaffesump när du sår grönsaker som t.ex. morötter eller rädisor. 

2. Gör din egen kompost

Kompostering är en naturlig process, när organiskt material som t.ex. grönsaksrester, blad, gräs och liknande förmultnar och blir till ett mörkt samt näringsrikt material. Genom att använda kompost i trädgården ger du jorden viktiga näringsämnen, vilket resulterar i bättre levnadsvillkor för dina plantor. 

3. Ändra färgen på hortensia

Hortensian är en vacker planta med fina blommor, som finns i många färger. Färgen beror på jordens ph-värde, så genom att göda plantan med kaffesump kan du ändra färgen på blommorna från rosa till ljusblå.

4. Håll katter på avstånd

Får du oönskat besök av katter i din trädgård? Du kan blanda kaffesump med apelsinskal och sprida ut det i trädgården, för att undvika kattbesök. Katter tycker inte om lukten av kaffe och apelsin, så denna blandning är en effektiv och ofarlig metod för att hålla dem på avstånd.

 

5. Insekts- och snigelmedel

Kaffesump innehåller koffein, som är giftigt för vissa insekter och sniglar. Därför kan kaffesump användas som insekts- och snigelmedel både inomhus och utomhus. Använd t.ex. torkad kaffesump för att slippa myror, mygg och skadedjur eller sniglar i din köksträdgård. 

6. Tar bort lukt

Torka kaffesumpen till små kulor och placera dem i kylskåpet, frysen eller liknande, för att ta bort lukt. Du kan även hälla kaffesumpen i en strumpa, binda en knut och använda som luftfräschare. Lägg den i träningsskorna, träningsväskan, under bilsätet eller liknande.

Du kan även ha en skål stående med kaffesump vid diskhon. Om du har hackat lök eller vitlök kan du enkelt ta bort lukten från fingrarna genom att tvätta händerna i kaffesumpen.

7. Ta bort envisa fläckar

Använd kaffesump som diskmedel, om du har problem med att rengöra dina grytor och stekpannor. Smörj lite kaffesump på en trasa och gnid det på fläcken, men inte på teflon eller liknande.

Du kan även använda kaffesump till rengöring av diskho och grill.

8. Gör köttet mört & gott

Tillför lite kaffesump i marinaden, när du marinerar kött. Den syrliga kaffesumpen kombinerat med salt gör köttet mörare, framhäver smaken samt ger en god och spröd skorpa. Du kan göra en god barbeque-marinad med kaffesump, blandat av t.ex. salt, paprika, farin, peppar, kaffesump, lök, vitlök och koriander. 

9. Gör din egen ansiktsmask eller body scrub

Gör en ansiktsmask eller body scrub med få ingredienser! Resultatet är mjuk och fin hud.

Body scrub

  • 3 dl grovt salt eller socker
  • 2 dl torkad kaffesump
  • 2 dl olja (valfri - t.ex. olivolja eller kokosolja)
  • Eventuellt 1 matsked vanilj

Blanda ihop alla ingredienser och förvara i en stor behållare med lock. Använd scruben 1-2 gånger i veckan.

 

Ansiktsmask

  • 1 matsked kaffesump
  • 1 matsked honung
  • 1 matsked yogurt

Blanda ihop alla ingredienser och smörj i ansiktet. Låt verka i 20 minuter och skölj bort med rent vatten, medan du masserar ansiktet lätt.

10. Kaffesump som ögonkräm

Blanda lite kaffesump med vatten och smörj det runt ögonen, för att ta bort svullnad och mörka ränder under ögonen. Låt det sitta i ca 15 minuter innan du tar bort det. Koffeinet i kaffesumpen verkar anti-inflammatoriskt och tar bort rodnad, mörka ränder m.m.

Dela detta innehåll