Besök på Arcaffe rosteriet i Italien

Under sommaren 2012 var vi lyckligt lottade och fick besöka Arcaffe rosteriet i Livorno, som ligger i fantastiska Toscana-regionen i Italien. Arcaffe är det rosteri vi samarbetar med, när det gäller rostning av speciality coffee. Vi säljer Le Piantagioni-serien samt Arcaffes egna blandningar.
Vi hade självklart en kamera med under rundvisningen i fabriken, där vi fick en grundlig genomgång av hur bönorna förvandlas från gröna bönor till de ljuvligaste rostade kaffebönorna vi känner till.
Gröna kaffebönor hälls ut från kaffesäcken in i systemet via en stor tratt i golvet.
|
Gröna bönor leds automatiskt genom ett rör in i själva kafferostaren. |
|
Rostningen övervakas noga och man tar kontinuerligt stickprover via en arm från mitten av rostaren. |
Det är viktigt att snabbt kyla ner rostade bönor, för att därmed undvika att de rostar vidare. |
|
Bönorna blåses igenom ett rör, där sten och andra tyngre partiklar sorteras bort. |
Varje färdigrostad böntyp förvaras, redo att packas. |
Vi träffade naturligtvis också Enrico Meschini, mannen bakom Arcaffe. Enrico är fjärde generationen av Meschini-familjens stolta kafferostningstraditioner.
Enrico berättade, tillsammans med hans chefsrostare, om hela urvalsprocessen som ligger bakom vägen till den rätta kaffeblandningen. Enrico är själv ute på kaffeplantager, för att hitta just den kaffeböna han vill ha och som CSC-certificerat rosteri finns det massor av krav som Arcaffe ska leva upp till.
Vi har naturligtvis bett Enrico Meschini (t.h.) om att sätta ihop en möjlig ny Rigtig Kaffe-blandning. |
Vi avslutade besöket med en läcker cappuccino, bryggd av mästaren själv. |
Tusen tack till Arcaffe för att vi fick vara där en hel dag, och vi kommer säkerligen göra om resan!