Bodum - En dansk framgångshistoria

2020-09-16 : Kaffe kunskap
Bodum - En dansk framgångshistoria

Med ett mål att "Bra design ska ha rimliga priser" har Bodum blivit en fast del i många svenska hem, tack vare de klassiska och funktionella produkterna.

 

Hur allt började

Bodums historia började år 1944, då Peter och Britta Bodum grundade företaget. Det var egentligen tänkt som en importverksamhet av varor från England, Tyskland och omkringliggande länder. I samband med import av glasvaror stiftade Peter bekantskap med en vakuumbryggare och den fascinerade honom så mycket att han ville skapa en liknande produkt, i en prisklass som de allra flesta hade råd med. Peter förbättrade designen och funktionen och 1956 kunde han lansera Bodums första produkt: Bodum Mocca.  Ikonen Santos

Bodum Santos, som idag heter Bodum Pebo, lanserades 1958 och det var här Bodums framgång började på allvar. Santos fick beröm för designen och under 50-, 60- och 70-talet var det en av de mest populära kaffebryggarna i världen.

                                      

Vakuumbryggare - en teknik och smak för sig 

En vakuum-bryggare, eller Siphon som de också kallas är ett bryggsystem som med hjälp av en värmekälla skapar ett vakuum, som tvingar vatten upp från den nedersta rundkolven till den översta. I den översta rundkolven blandas vattnet med det malda kaffet, varefter det färdigbryggda kaffet kommer rinna tillbaka i den nedersta rundkolven. Kaffesumpen stannar kvar där uppe, med hjälp av en ventil. Fördelen med en vakuumbryggare är att den långsamma extraheringen gör att alla kaffeoljor kommer med, vilket ger en rund och balanserad kopp kaffe.
 

Välj, som alltid, dina kaffebönor med omsorg. När kaffe extraherar länge blir kaffet mer bittert, vilket betyder att du ska undvika mörkrostade kaffe bönor (men även ljusa eftersom kaffet blir för svagt). Välj en 100% arabica kaffeböna som är mellanrostad.
 

Vi rekommenderar t.ex. Rigtig Kaffe Super Crema eller ekologiska Rigtig Kaffe Antigua.

 
Kaffe- och vattenförhållande bör vara 15g kaffe till 250 ml vatten. Kaffet ska vara mellan-malet, d.v.s. grövre än till en espressomaskin men finare än till en kaffepress.  

  

                           
                     1. Häll vatten i den översta rundkolven   2. Låt vattnet koka upp     3. Häll i malet kaffe     4. Ta bort värmekällan, låt kaffet rinna ner, servera

                           

Bodums första kaffepress lanseras

Peter Bodum dog 1967 och hans änka Britta tog över företaget fram till 1974, då sonen Jørgen Bodum blev VD. Samma år blev Bodums första kaffepress lanserad: Bodum Bistro. Målet var att skapa en prisvänlig kanna, med specifika krav på grepp, handtag och stämpel. Året innan hade Jørgen Bodum inlett ett samarbete med Carsten Jørgensen, en dansk konstnär och grafisk designer, som har ansvaret för att utveckla alla Bodums produkter, med fokus på funktionalitet, hög kvalitet och innovation.

Prototypen av Bistro designades och utvecklades. Resultatet blev en svart kaffepress, utförd i plast och med en något annorlunda design på den tiden, som ändå snabbt blev succé i danska hem. Fast det var först på 80-talet som den slog igenom på allvar internationellt, när man började exportera till bl.a. amerikanare som gillade skandinavisk design. I slutet av 90-talet slutade man producera Bodum Bistro men den blev återlanserad i samband med Bodums 70-års jubileum.

Genom åren har Bodum designat och producerat otaliga produkter till köket, varav kaffe och te är brett representerat, med en lång rad populära klassiker som säljs än idag. Det bästa exemplet på detta är Bodums klassiska Chambord kaffepress, som designades i mitten av 50-talet.

Vi har alla Bodums kaffepressar, som t.ex: Bodum Chambord, Bodum Brazil, Bodum Java, Bodum Kenya, Bodum Caffettiera, Bodum Eileen och Bodum Bean.

Den största fördelen med en kaffepress är tveklöst att du snabbt och enkelt får en nybryggd kopp kaffe. Något du däremot bör tänka på är att med en kaffepress drar kaffet hela 4 minuter och fortsätter att brygga, vilket ger ett starkt kaffe medan du dricker det. Därför bör du välja arabica kaffebönor, som innehåller mindre koffein än robusta kaffebönor. Du bör heller inte välja en ljusrostad böna, av samma orsak. Kaffe som drar länge blir bittert och därför ska du inte heller använda mörkrostade bönor. Med andra ord rekommenderar vi även här mellanrostade arabica bönor.

Det är också viktigt att du maler dina bönor grövre än till t.ex. espressomaskiner och filterbryggare. Annars kan du riskera att det malda kaffet åker igenom filtret och ner i kaffet. Kaffe- och vattenförhållande att börja med är 30g kaffe till 500 ml vatten

                          

 

Så använder du din kaffepress

  1. Häll grovmalet kaffe i botten av kannan
  2. Häll på varmt (inte kokande) vatten. Det ska vara minst 2,5 cm till kannans topp.
  3. Rör runt i kaffet
  4. Placera filtret på toppen av kannan
  5. Låt kaffet stå i ca 4 minuter
  6. Håll fast ordentligt i kannan och pressa stämpeln ner långsamt
  7. Kaffet är nu klart att serveras

 

Bodums historia fortsätter

År 1978 flyttade Jørgen företagets huvudkontor till Schweiz, för att få en strategisk, central placering i Europa. Där ligger huvudkontoret än idag och här sitter bl.a. Bodums designteam, bestående av designers, ingenjörer, grafiska designers och arkitekter, som har ansvaret för att utveckla alla Bodums produkter, med fokus på funktionalitet, hög kvalitet och innovation.

1986 lanserade Bodum den otroligt vackra Ottoni vattenkokare, i rostfritt stål och med en postmodern look.

År 1991 utvecklade Bodum sin Assam tekanna till The British Tea Counsil. En tekanna, som med inspiration från kaffepressen, är utrustad med en inbyggd stämpel, som ger full kontroll över tebryggningen.

                                                            

                               Bodum Assam Kork                                                    Bodum Assam Bambu                                                   Bodum Ottoni       

År 2002 lanserade Bodum sina första dricksglas med dubbla väggar, som idag fås i många olika former och storlekar. Gemensamt för alla Bodums glas med dubbla väggar är att de är utförda i borosilikatglas. Tack vare de dubbla väggarna får man en termoeffekt, som håller innehållets temperatur längre, oavsett om det är varmt eller kallt. Glasen är patenterade och har en liten säkerhetsventil i botten, som jämnar ut lufttrycket mellan lagren. Samtidigt gör ventilen att det inte kommer in vatten mellan lagren vid disk och därför tål de diskmaskin.

                      

                     Bodum Assam                         Bodum Pilatus                        Bodum Bistro                           Bodum Canteen                         Bodum Pavina

            

                                                                      

Idag har Bodum producerat mer än 100 miljoner kaffepressar samt 30 miljoner tekannor sedan 1974 och sortimentet utvecklas fortfarande med nya klassiker.  

 

Dela detta innehåll