Den stora kaffeordboken - Kaffets ABC

Här kan du läsa om vad t.ex. creme, arabica eller något helt annat egentligen betyder, så du kan bli expert på kaffespråket.
Arabica
Coffea arabica är den vanligaste och äldsta kaffetypen som finns. Arabica har fått sitt namn från den arabiska halvön, där det sägs att det härstammar ifrån, tillsammans med Egypten. Idag odlas arabcia både i sydamerika samt östra Afrika och oftast i höglandsområden. Det ger en mildare smak och den är därför mer eftertraktad än andra typer av kaffe, som robusta. De mesta av kaffet här i Sverige är baserat på Arabica-kaffe.
Är primärt den doft som genereras från t.ex. kaffe, men används som begrepp för det samlade sinnesintrycket.
Backflush
En metod för att rengöra halvautomatiska espressomaskiner med trevägsventil. Med hjälp av ett blindfilter använder du ett speciellt pulver som du lägger i blindfiltret och monterar på espressomaskinen. Sen sätter du igång vattnet, som blockeras av blindfiltret och därmed skickas tillbaka i espressomaskinen. På det sättet åker rengöringsmedlet igenom maskinen och rengör de inre delarna.
Barista
Italienskt ord for espressobryggare. Idag kallas de som står på caféer och restauranter för barista.
Blindfilter
Ett filter utan hål, som används i halvautomatiska espressomaskiner, när de ska rengöras via backflush.
Creme
Benämningen för det "skum" som kommer på kaffet när det bryggs som espresso. Ger drycken en rund och krämig smak.
Kaffe där koffeinet har tagits bort från bönorna under produktionen.
Processen vid espressobryggning där smakämnen pressas ut ur bönorna. Om vattnet rinner för snabbt igenom bönorna så får du inte med alla smakämnen. Om vattnet rinner för långsamt blir espresson bitter.
Espresso
Benämningen för bryggformen där espressobönorna bryggs vid ett tryck på ca 9 bar. Espresso betyder "snabb" på italienska, som syftar på den snabba genomrinningen, där vatttnet pressas genom malda bönor.
Espressospecialitet
Benämning för de drycker som görs med utgångspunkt i espresso. Ofta handlar det om att tillföra varm, ångad mjölk eller mjölkskum. Exemplen är många, men de mest kända är Cappuccino og Caffe Latte.
Se förklaring för portafilter.
En del av den utrustning som används i espressomaskinen. Filterkorgen är den del som de malda bönorna placeras i. Filterkorgen sitter i portafiltret/filterhållaren.
När du brygger espresso ska en enkel "shot" ta 20-30 sekunder. Genomrinningstiden är benämningen för den tid det tar för vattnet att rinna genom bönorna och göra en espressoshot. Om genomrinningstiden är för snabb har du malt för fint eller tampat för hårt och tvärtom om vattnet rinner för snabbt igenom.
Vattenkokare/dubbel vattenkokare
Vattenkokaren är den som gör att vattnet i maskinen är varm nog till att brygga espresso. Dubbel vattenkokare betyder att maskinen är utrustad med en vattenkokare till espressobryggning och en separat till skumning av mjölk. Detta gör att maskinen alltid är klar till bägge delar.
Latte Macchiato
Ett glas med varm mjölk i botten, en shot espresso i mitten och skummad mjöl på toppen.
Macchiato
En shot espresso med lite skummad mjölk på toppen. Till skillnad från en Latte Macchiato, som är varm mjölk med en shot espresso på och skummad mjölk på toppen.
Är benämningen för hur fint bönorna är malda. Bönorna mals t.ex. grovt till kaffepress och fint till espresso.
OPV-ventil
En engelsk förkortning, som står för Over Pressure Valve. Det är en ventil som anpassar trycket i espressomaskinen. Det står på många maskiner att de kan leverera 15-20 bar, men OPV-ventilen ser till att anpassa trycket, så vattnet träffar bönorna med de optimala 9 bar.
I den sitter filterkorgen och det har ett handtag, så du kan ta av det från espressomaskiner. De malda bönorna läggs i filterkorgen och portafiltret monteras därefter på espressomaskinen.
Ett redskap du använder till att pressa ihop de malda bönorna i espressomaskinens filter. Tampern kan ha många olika storlekar och former. Den vanligaste diametern är 58 mm, men den ska självklart passa till din filterkorg.