Gaggia - Espressomaskinens skapare

2020-10-02 : Tips & guider
Gaggia - Espressomaskinens skapare

Det var italienarna som färdigutvecklade och vidareutvecklade Loysels system från århundradet innan och framställde därmed den revolutionerande espressomaskinen, som skulle bli så integrerad i italienarnas vardag. Espressomaskinen uppfanns av Achille Gaggia från Milano år 1948.

 


De högljudda maskinerna var fruktade, för att de var oberäkneliga och för de väldiga ångmolnen, men det mörka, fylliga espressokaffet var värt besväret! Maskinerna skapade även det varma, ångande mjölkskummet, som förvandlade en espresso till en cappuccino. Namnet uppstod eftersom färgen påminde om Kapuciner-munkarnas gråbruna kåpor. Den klassiska cappuccinon var oftast en dubbel espresso med mjölkskum på toppen, med ibland strödde man på kraftig, mörk choklad. 

I mer än ett halvt århundrade har Gaggia levererat espressomaskiner till både barer och privata. Designen är, som den alltid varit, vacker och tidlös med inspiration från mode, design och kultur.

Den 5 september 1938 tar bartendern Achille Gaggia (född 1895) patent nr. 365.726 på en ångfri kaffebryggare (föregångaren till espressomaskinen, som vi känner igen idag). Till skillnad från sina föregångare använder Gaggia en revolutionerande stämpelmekanism, som tvingar vatten genom kaffet på högt tryck. Det tar 15 sekunder att producera en espresso. Idén till stämpelmekanismen kom till Gaggia efter att han observerat motorn i en amerikansk jeep.

 

      

Runt år 1949 börjar Gaggia producerar sin första kaffebryggare till barer: Classic, vars unika stämpelmekanism tar fram creme. Det är ett naturligt lager kaffeoljor, som liknar skum, på toppen av kaffet. Detta gör Gaggias espresso olik alla andra.

   

 

Gaggia installerar sina maskiner i kaffebarer runt om i Milano med av enorma skyltar i fönstren, där det står: "Caffé crema di caffe naturale" (kaffegrädde från naturligt kaffe). Nu börjar espresso-febern...

I september 2018 kunde Gaggia fira sitt 80 års-jubileum och de har därmed sannerligen vana inom espressovärlden. Detta har man bl.a. firat genom att lansera en helt ny utgåva av Gaggia Classic, med uppdaterad design och funktionalitet. En liten del i designen men en stor del av espressons historia. 

 

Gaggias espressomaskiner 

Idag producerar Gaggia maskiner inom alla tre espressomaskin-kategorier:

Gaggia har fortfarande målet att "erbjuda en unik njutning av autentisk italiensk espresso". De flesta av maskinerna från Gaggia produceras i närheten av Milano, där huvudkontoret ligger.

Dela detta innehåll