Internationella Kaffedagen

2020-09-28 : Tips & guider
Internationella Kaffedagen

Den internationella kaffedagen är till för att göra reklam för och fira kaffe som dryck. Det görs med evenemang över hela världen. Dagen används också till att främja fair trade-kaffe och för att öka medvetenheten för kaffebönder. 

Det första officiella datumet för den internationella kaffedagen var den 1/10-2015, bestämt av International Coffee Organization och utförd Milano. I Sverige firar vi den 29/9.

På denna dag bjuder många företag på gratis kaffe eller kaffe till ett billigt pris och vissa delar ut rabattkoder till deras följare på sociala medier. Man kan även köpa gåvokort eller skicka kostnadsfria via nätet.

Historia

På ett möte den 3-7 mars 2014 tog den internationella kaffe-organisationen beslutet att den första officiella kaffedagen skulle firas i Milano, som en del av Expo 2015.

Expo är en världsutställning i Milano och år 2015 var temat “Feeding the Planet, Energy for Life”. Innan dess hade många arrangemang hållits, kallat Kaffedagen eller Nationella Kaffedagen och många av dessa trädde i kraft runt den 29:e september. 

Det exakta datumet för internationella kaffedagen är okänt, men man vet att Japan hade ett arrangemang 1983, med The All Japan Coffee Association som initiativtagare samt att USA nämnde “National Coffee Day” officiellt år 2005.

Själva namnet “International Coffee Day” användes för första gången av Southern Food and Beverage Museum i New Orleans, som kallade till presskonferens den 3:e oktober 2009, för att fira den och den första “New Orleans Coffee Festival”. 

Fairtrade-kaffe

Kaffe var faktiskt den första produkter som Fairtrade skapade kriterier till, vilket gjordes i slutet på 80-talet. Detta berodde på att just kaffeodlare har stora problem med en ekonomisk säkerhet när det gäller världsmarknadspriset. Det är mycket svårt att spåra bakåt i kaffekedjan, för att se vart kaffet odlas och därmed se till att den enskilda kaffebönderna får den ekonomiska del de har rätt till. Dessutom är vinsten för det mesta liten.

För att säkerställa att kaffeodlandet kan fortsätta i generationer framöver har Fairtrade även fokus på miljön. Därför är många Fairtrade-kaffesorter även ekologimärkta. Klimatförändringar påverkar nämligen kaffeodling i hög grad, eftersom ett varmare och torrare klimat leder till att kaffebuskarna ger mindre kaffe och i värsta fall kan de behöva kämpa för att överleva i framtiden. Som tur är börjar fler och fler internationella kaffeproducenter köpa Fairtrade-certifierade kaffebönor eller investerar i de kaffeproducerande länderna.

 

 

                        

För att få ett Fairtrade certifikat ska man uppfylla följande kriterier:

  • Man ska vara ett kooperativ eller liknande organisationsform
  • Minimipriset måste täcka kostnaden för hållbar produktion. Priset blir högre om kaffet är ekologiskt. När världsmarknadspriset är högre än minimipriset ska detta betalas.
  • En premie för råvaran ska betalas ut till en pott som medlemmarna i kooperativet bestämmer över. En femtedel av premien är öronmärkt för investeringar i kvalitet och produktivitet. Kaffepremien har bland annat använts för att ersätta sjuka kaffebuskar med mer motståndskraftiga.
  • Förbud mot barnarbete
  • Stöd i att ställa om till mer miljövänliga odlingsmetoder, med mindre användning av bekämpningsmedel.
  • Utbildning i klimatfrågan, hur den egna odlingen påverkar klimatet och tillgång till teknisk kunskap.
  • Långsiktiga handelsrelationer uppmuntras.

Rigtig Kaffe & Fairtrade

Bland våra egna Rigtig Kaffe-kaffeblandningar har vi flera sorter som är både Fair Trade- och ekologi-märkta. Se t.ex. Rigtig Kaffe Guanaja, med bönor från Mexico, Honduras och Peru eller Rigtig Kaffe Peru No.3, som består av 100% tvättade arabica-bönor från just Peru. 

Vår ekologiska serie består av kaffeblandningar med ekologiska bönor i världsklass. Projektet startade i slutet av sommaren 2015 med utvecklingen av kaffeblandningar och blindtester för att hitta de rätta smakerna. Vi är stolta över att nu kunna presentera fem olika kaffeblandningar som endast består av ekologiska arabicabönor. 

 

                           

Rigtig Kaffe Ekologiska Serie består av: Rigtig Kaffe Chiapas, Rigtig Kaffe Guanaja, Rigtig Kaffe AntiguaRigtig Kaffe Chanchamayo och Rigtig Kaffe Mount H

Se hela vår utbud av Fairtrade & Ekologiskt kaffe här

Dela detta innehåll