Kaffe i Sverige - Då & Nu

2020-09-15 : Kaffe kunskap
Kaffe i Sverige - Då & Nu

Det finns delade meningar gällande kaffets uppkomst och härkomst, speciellt om man frågar de konkurrerande länderna i fråga. Fast trots att kaffet omtalats och skrivits om på 1500-talet i Jemen, på den arabiska halvön, så kan ändå Etiopien vara vinnaren med kaffedrickande redan på 900-talet. Oavsett så spred sig kaffet som en löpeld i hela mellanöstern och anses ha kommit till Europa, via Venedig på 1600-talet.

Vi vet också att amerikanska soldater under det Amerikanska frihetskriget (1175-1783) drack kaffe, mest som protest mot britterna, vars te inte gjort sig populärt efter Boston Tea Party 1773. I slutet av 1700-talet njöts det av kaffe över nästan hela världen och idag är det världens mest populära dryck! 

När kom kaffet till Sverige?

Svenskarna verkade inte speciellt påverkade av ryktet om den nya drycken och historien förtäljer att det skulle en kung till, för att få kaffet till Sverige. Det sägs nämligen att Karl XII hade smakat kaffe på sina resor till Turkiet och blev så förtjust att han tog med en turkisk kaffekokare hem. Så på 1600-talet började Sverige importera kaffe, men i små mängder, som såldes på apotek. Gemene man fick vänta ända till 1800-talet, då drycken slog igenom på allvar i Sverige.Kaffe förbjöds i Sverige flera gånger

Under flera perioder mellan åren 1756-1823 förbjöds kaffe i Sverige. Det berodde främst på att Sveriges Riksdag var orolig för att för mycket svenska pengar skulle hamna i utlandet. Det skulle kanske ha betytt slutet på Sveriges kaffehistoria, men faktum är att det istället fick en rejäl skjuts när det gällde konsumtion, fast sjävklart först när det blev lagligt igen. Inte ens ransoneringen av kaffet under Andra världskriget gjorde att svenskarna glömde bort sin älskade dryck! I väntan på att få dricka valfritt antal koppar om dagen drack man kaffe gjort på växten cikoria eller ICAs utspädda variant ICAFÈ.

Hur drack man kaffe förr i tiden?

De flesta av oss har antingen druckit kaffe på fat, eller har en förälder eller farmor som gjort det. Det var en populär metod från 1700-talet och ända fram till 60-talet. Man vet inte riktigt varför och hur denna tradition uppkom, men det kan bero på att kaffet svalnar fortare, när det kommer ut på en större yta. Många får även nostalgi-känslor när de hör uttrycket “kaffe på bit”, där man helt enkelt tog en sockerbit i munnen och drack kaffe genom den, för en sötare smak. Nu för tiden är vi lite mer sofistikerade och häller sockret direkt i kaffekoppen. Har du provat de olika varianterna och märkt skillnad i smak?

 

                                                                    

Kaffedrickande idag

Med tiden utvecklade svenskarna en fascination för det italienska kaffetraditionen, med espresso, latte och cappuccino, även fast bryggkaffe fortfarande är den populäraste varianten. Cold brew har också blivit populärt på senaste tiden, som är kallbryggt kaffe som stått och dragit i så länge som 18-24 timmar och även efterföljaren Cold brew nitro, där kvävgas har pressats in vid högt tryck. Det låter lite som ett kemiförsök, men faktum är att det ger både krämigt och mjukt kaffe! Vågar du prova?

                                                        

        Helautomatiska espressomaskiner                                                      Kaffebryggare                                                                         Cold Brew / Kallbryggare

  

Väldens näst största kaffedrickande land

Visste du att Sverige tar en andraplats på världsplan, när det gäller antal koppar kaffe per dag? Det dricks 9 kg kaffe per person om året i vårt avlånga land och ca 3 koppar per person och dag. Det enda landet som slår oss är Finland med 10 kg kaffe per person om året och 3,5 koppar per person och dag. Kaffekopparna i Sverige är också stora och det är inte ovanligt att de är på minst 200 ml

Se några av våra kaffekoppar med “svensk storlek”

Dessutom dricker vi starkt kaffe! Visste du att en mörk böna inte nödvändigtvis behöver ge den starkaste kaffesmaken? Faktum är att en mellanrostad böna kan ge en kraftigare smak än en mörkrostad böna. Allt beror på bönornas kvalitet och hur stor andel Robusta kaffeblandningen har. Ju mer Robusta, desto kraftigare smak! Vi rekommenderar att du själv provar och framför allt att du testar olika kaffetyper, för att hitta din favorit. Se t.ex. detta mixpaket med flera av Rigtig Kaffes egna kaffeblandningar.

Läs även mer om de olika typerna av rostning i vårt blogginlägg "Ljus, medium eller mörk - Känn din kafferostning"

Populära kaffesorter och bryggningsmetoder 

Precis som vid kaffets intågande i Sverige så är vi något skeptiska när det gäller att prova något nytt, men numera när det gäller sättet vi brygger vårt kaffe. “Moderna” bryggmetoder, som espressomaskiner, kaffepressar, vakuumbryggare och kallbryggare står endast för 1/4 av de koppar som bryggs i svenska hem. Vi är heller inte så benägna att prova att mala eget kaffe, med kaffebönor och en kvarn, utan väljer den mer “bekväma” varianten malet kaffe. Faktum är att hela kaffebönor kommer på fjärde plats av fem och står endast för 3% av de kaffesorter som säljer bäst i Sverige.
 

Vi på Rigtig Kaffe tycker att det är lite synd att inte fler svenskar köper hela bönor och maler dem själva. Kaffebönor är en av de allra mest aromatiska livsmedlen, med över 800 olika aromkomponenter. När kaffebönorna mals frigivs denna arom och samtidigt börjar aromen sakta men säkert försvinna. När du maler dina kaffebönor själv, precis innan du ska använda dem, så får du många flera smakaromer med i bryggningen och ned i koppen. 
 

Se vårt utbud av kaffebönor och våra kaffekvarnar i alla prisklasser. Det är också en bra idé att läsa vårt blogginlägg “Vilken kaffekvarn är bäst till vilket ändamål”.

 

                                                 
                           Espressokvarnar                                                                Kaffekvarnar                                                               Manuella kvarnar

Dela detta innehåll