Sök i bloggen
Nyhetsbrev
Rigtig Kaffe
  • Returrätt 14 dagars ångerrätt
  • Säkerhet 3D Secure - för din säkerhet
  • Rådgivning och service Vi är auktoriserad återförsäljare
  • Butik i Skanderborg, Danmark En värld av kaffe
  • Rigtig Kaffe YouTube Kanal Med guider och produktfilmer
  • Skickas från eget lager

Kaffeproducerande länder: Brasilien

Publicerad: 2020-09-04
Kategorier: Kaffebönor

Brasilien är världens absolut största kaffeproducent och har varit det i mer än 150 år. Landet levererar ca 35% av världsproduktionen, varav 80% består av arabicasorter. Kaffe från Brasilien är känt för sin låga syrlighet och söta smak, med noter av bl.a. choklad, nötter och kola.

En stor del av det konventionella brasilianska kaffet används till malet kaffe, instant och billiga blandningar, men det finns också brasilianskt kaffe av hög kvalitet. Brasiliens kvalitetstest är en detaljerad process, som baseras på sortering, färg och cupping. Det bedöms på en skala från 2-8 och gör det enklare för rosterier att välja det kaffet de vill ha, utifrån profil och kvalitet.

 

År 1991 grundades Brazil Speciality Coffee Association (BSCA) av 12 producenter, med en klar målsättning att skapa en kvalitetskontroll som främjar och höjer standarden för brasilianskt kaffe. Här talar vi om Single Estate-kaffesorter av hög kvalitet, som kan spåras ned till den enskilda farmen och handplockande medlemmar.

 

Brasiliens kaffehistoria började redan 1727, då Francisco de Melo Palheta planterade den första kaffeplantan i Para-regionen i norra Brasilien. Genom tiden blev skott från plantan vidaresänt från trädgård till trädgård, mot den sydliga delen av landet. Produkten blev allmänt känd i Rio de Janeiro och mellan år 1820-1830 slog kaffeproduktionen igenom på allvar, vilket betydde av exporten kunde börja.

 

 

Brasilianskt kaffe - profil och karaktär

Gemensamt för brasiliansk arabica-kaffe är den milda och otroligt söta smaken, med smaknoter av choklad, nötter, kakao och kryddor, som harmoniserar otroligt bra med mjölk, men även passar till en klassisk espresso. Vid en mörkare rostning kommer du uppleva noter av cederträ och spröd, torr valnöt.

 

Hos Rigtig Kaffe hittar du naturligtvis ett spännande utbud av brasilianskt kaffe, bestående av noga utvalda bönor. Prova t.ex. vår egen Rigtig Kaffe Gold Crema eller en av våra bästsäljare Le Piantagioni Cachoeira Da Grama.

Höjd: 400-1600 meter
Skördas: maj - september
Behandling: naturlig, pulpad, tvättad
Fördelning: 80% arabica / 20% robusta
Arabica sorter: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu m.fl.
Syra: låg till medium
Smakprofil: mjuk, mild med noter av choklad, nötter, kryddor och kakao
Produktion: 40-60 miljoner säckar
Andel av världsmarknaden: 35%

 

Kaffeproducerande områden i Brasilien

Idag är Brasilien det land i världen med den mest avancerade och industrialiserade kaffeproduktionen. Det finns runt 300 000 kaffeplantager i landet, fördelat på mer än 27 000 km2 och sju olika stater. 

 

Minas Gerais:

Ligger i sydöstra Brasilien, några av de högsta bergen i landet ligger. Här produceras ca 50% av Brasiliens totala kaffeproduktion och en stor del av landets speciality kaffe.

Kaffeodlande regioner: Sul de Minas, Cerrado Mineiro, Chapada de Minas och Matas de Minas

 

São Paulo:

En af Brasiliens historiska stater, som även är hemstad för ett av landets mest kända kaffeproducerande områden, Mogiana. Hamnen Santos, som är Brasiliens primära exporthamn, finns också i staten.

Kaffeodlande regioner: Mogiana och Centro-Oeste

 

Espírito Santo:

Detta är Brasiliens näst största kaffeproducerande stat och den största producenten av Robusta. Huvudstaden är en hamnby, som spelar en stor roll när det gäller export.

Kaffeodlande regioner: Montanhas do Espírito Santo och Conilon Capixaba

 

Bahia:

Den nordligaste kaffeproducerande staten i landet, där kaffeproduktionen började runt 1970-talet. Här produceras ca 75% arabica.

Kaffeodlande regioner: Planalto da Bahia, Cerrado da Bahia och Atlantico Baiano

 

Paraná:

Här odlas endast arabica-sorter på mindre farmar. Detta är en av världens sydligaste kaffeproducerande områden, som ger ett karaktäristiskt och välbalanserat kaffe.

Kaffeodlande regioner: Norte Pionerio do Paraná

 

Rondonia: 

Här odlas endast robusta i det tropiska klimatet. Detta är landets näst största robusta-producent.

Kaffeodlande regioner: Rondonia

 

Rio de Janeiro:

Här odlas primärt arabica. Produktionen började redan 1770, när kaffet som planterades i Para-staten nådde staten.

Kaffeodlande regioner: Rio de Janeiro