Sök i bloggen
Nyhetsbrev
Rigtig Kaffe
  • Returrätt 14 dagars ångerrätt
  • Säkerhet 3D Secure - för din säkerhet
  • Rådgivning och service Vi är auktoriserad återförsäljare
  • Butik i Skanderborg, Danmark En värld av kaffe
  • Rigtig Kaffe YouTube Kanal Med guider och produktfilmer
  • Skickas från eget lager

Kaffeproducerande länder: Kenya

Publicerad: 2020-09-04
Kategorier: Kaffebönor

I kaffevärlden är Kenya något helt speciellt. Här finns några av de bästa kaffebönorna, som sätter standarden globalt. Kenya är också många kaffeälskares favorit-kaffeland och vissa säger t.o.m. att bönor från Kenya är världens bästa. Världens bästa eller inte, om bönorna är från Kenya så är det i princip en kvalitetsstämpel i sig.

 

Anledningen till att bönorna når den standard de gör är att kaffet odlas på rätt höjd, i bra och lerig vulkanisk jord full med aluminium, järn och andra bra näringsämnen samt mineraler. Dessutom får bönorna rätt mängd sol och regn. Generellt sett så passar klimatet i Kenya perfekt till produktion av bra kaffebönor.

 

Maskinerna som används är några av de mest avancerade inom kaffeindustrin, vilket även håller kvalitén på den höga nivån.

 

 

Historia

Kaffets historia i Kenya är något oklar. Vissa menar att de första bönorna i Kenya importerades från Ceylon (idag känt som Sri Lanka) runt 1910 och att britterna introducerade kenyanerna för kaffeplantan. Man ser än idag större engelska verksamheter, som grundades för många år sedan, i landet. Andra källor menar att den var fransmän som introducerade kaffeplantan 1893 och att det var först då kaffe började odlas och behandlas i Kenya.

 

Tvättad AA

Bönorna i Kenya kategoriseras efter storlek. AA är den största och eftersom det finns klara bevis för att storlek och komplexhet hör ihop är AA därför även den mest komplexa kaffebönan. Skalan fortsätter med AB, C, PB, T, TT, UG1, UG2 och till sist UG3. Storlek och pris hör också ihop och därför är bönor märkta med AA även de dyraste.

  

Många små kaffefarmar

De flesta kaffefarmarna i Kenya är små och det finns bara runt 330 farmar i Kenya som är på 15 hektar eller mer. Lite mer än hälften av producenterna är små, på endast ett par hektar.

 

De flesta små kaffefarmar i Kenya är en del av ett samarbetet farmarna mellan, vilket betyder att processen efter att kaffebären plockats utförs på ett ställe. Det betyder att det kan arbetas professionellt med kaffebären.

 

De små kaffelantbruken är samlade runt fabriker, som tillhör kooperativa sällskap. Varje kaffefabrik tar i vissa fall emot kaffebär från upp till ett par tusen producenter, vilket säger något om storleken på de olika kaffelantbruken. Allt kaffe från Kenya köps först upp av CBK (Coffee Board of Kenya), som smakar på kaffet, klassificerar det enligt den kenyanska kaffeklassificeringen och säljer det på auktion. Detta gör att kvalitén är jämn och trovärdig.

 

Hos Rigtig Kaffe hittar du naturligtvis ett spännande utbud av kenyanskt kaffe, bestående av noga utvalda bönor. Du kommer uppleva kaffe i särklass, där smakupplevelsen, fyllnaden och syrligheten är himmelsk!  

 

Höjd: 1700-2100 meter
Skördas: oktober - december (liten skörd i april - juni)
Behandling: tvättad, naturligt behandlad
Fördelning: 100% arabica
Arabica sorter: SL 28, SL 34, K7, Ruiru 11 och Batain
Syra: medium-hög
Smakprofil: fyllig body med kraftig smak, god arom og fullt syrainnehåll. De rika smaknyanserna bjuder bland andet på en markant fruktighet och en vinliknande smakupplevelse. 
Produktion: 1,2 milljoner säckar om året
Andel av världsmarknaden: 0.5%

  

Kaffeproducerande områden i Kenya

 

Marsabit: Ett område där det inte växer tillräckligt för export. Detta är det enda områden där man har hittat vild Rubiaceae (det samlade namnet för kaffefamiljen).

 

Meru: De östra sluttningarna på Mount Kenya har rik organisk jord och moderat mängd regn. Det ger goda förutsättningar för framför allt K7 och SL.

 

Kirinyaga: Här växer framför allt varianterna SL 28 och SL 34, eftersom de naturliga förhållandena passar perfekt till de två arabica-typerna. Höjden och regnmängden är perfekt till odlingen, vilket även är de två faktorer som gör att det är kvalitetskaffe som odlas här.

 

Embu: Nederbörd två gånger om året kombinerat med den röda vulkaniska jorden gör Embu till ett ställe där det odlas olika sorter. Det är också ett ställe där det mest finns fabriker och sällskap.

 

Nyeri: Nyeri är känt för bönor av hög kvalitet och det är mest SL-sorter som odlas här. Det är huvudsakligen fabriker och företag som håller till här. Den moderata mängden nederbörd skapar den goda kvalitén på bönorna.