Rätt kaffekvarn till rätt ändamål?

Kaffebönor är faktiskt ett av allra mest aromatiska livsmedlen, med över 800 olika aromkomponenter. När kaffebönorna mals, friges kaffets aromer, och ganska omgående börjar aromer försvinna lite undan för undan.När du själv maler dina kaffebönor, strax innan du skall använda dem, får du många gånger fler smakaromer med i bryggningen samt ner i koppen. Av denna enkla orsak, rekommenderar vi alltid att man själv maler bönorna precis innan de skall bryggas.
När du skall välja kaffekvarn, skall du utgå ifrån vilken bryggform du begagnar dig av. Som tumregel, skall stämpelkaffe vara grövst, filterkaffe skall vare medium och espresso skall vara finast.
Till stämpelkannor och filterkaffemaskiner rekommenderar vi kaffekvarnar med knivar. Här gäller det att kvarnen har en behållare där det malda kaffet samlas upp. Dessa kan mala kaffet grövst.
Kvarn till espressomaskiner
När det gäller kvarnar till espressomaskinen, är det i synnerhet viktigt, att man maler kaffet precis innan du brygger med det. När du brygger med optimala 9,2 bars tryck, uppstår den läckra crema på espressons yta, genom att kaffets olja binder sig till vattnet. Oljor i kaffebönor försvinner snabbt efter att kaffet är malet.
Malningsgraden betyder otroligt mycket för genomloppstiden i din espressomaskin. Därför är kvarnen så viktigt redskap när det gäller att göra riktig espresso. Det finns oerhört många meningar om hur espresso skall bryggas, och hur lång genomloppstiden skall vara. Men som tumregel kan man säga att 20 sekunders bryggning skall ge 30 ml. espresso. Det innebär alltså att från det du sätter på espressomaskinen räknar till 20 sekunder och mäter hur mycket du har bryggt.
Om du har bryggt mer än 30 ml. skall du ställa in kvarnen på att mala finare, och tvärtom, om du har bryggt för lite.
Kom ihåg, att detta är endast vägledande. Vill du hellre ha 35 ml. på 20 sekunder eller 30 ml. på 22 sekunder, är det just så du skall brygga din espresso.
Val av espressokvarn
Det är viktigt att ha en bra kvarn, som kan mala jämnt och fint, utan att utsätta kaffet för allt för mycket värme. Och när det gäller valet av kvarn, är det en riktigt bra idé, att utgå ifrån din espressomaskin. Många tillverkare framställer även kvarnar, designade för att matcha espressomaskiner. Därför är det en ytterst bra utgångspunkt att alltid välja kvarnen från samma tillverkare som espressomaskinen.
Vill du hellre ha en stor, halvprofessionell kvarn, rekommenderar vi kvarnar från Macap, som anses vara en av världens största och äldsta tillverkare av kaffekvarnar till espressobryggning.
Priser
Prisskillnaden på olika kvarnar är också en fingervisning för hur kraftiga/stora kvarnarna är. En sak är materialet som kvarnen är tillverkad av, hur stor bönebehållare den har, men den viktigaste faktorn är hur stora kvarnknivar den har. Det finns två typer av kvarnknivar, koniska och flata.
Skillnaden är egentligen uppenbar, de koniska är en kvarnkniv med axel i mitten, och avståndet mellan dessa två avgör malningsgraden. Storleken på koniska är ofta mindre än de flata. Att kvarnknivar är flata innebär egentligen bara att det är två blad som ligger ovan varandra, och dessa kan flyttas från varandra för att därmed öka malningsgraden.
Flata eller koniska - det är ganska personlig sak. Men faktum är, att de flata ofta är större, kan mala mer kaffe i timmen och är snabbare. Därmed är priset på flata oftast högre än på koniska.