Såhär tampar du din espresso

När du brygger din espresso på en halvautomatisk espressomaskin är ett av det viktiga element att kaffet blir stampat med ett korrekt tryck, så du får en perfekt avbalanserat espresso.
Till det flesta halvautomatiska espressomaskiner medföljer det en plast-tamper, som kan användas tills du hittar rätt tamper. Fabrikanterna väljer att skicka med den billigaste tampern, eftersom tampern är ett mycket individuellt redskap som många har olika meningar om. Därför ger de dig möjligheten att hitta den tamper som passar perfekt till dig.
Hitta den rätta storleken på tampern
Din tamper ska passa till filterkorgen på din maskin. På de olika espressomaskinerna hos oss kan du se vilken diameter filterkorgen har.
Om du inte vet hur stor filterkorgen är på din maskin så mäter du den, helst på tjockleken och sen hittar en tamper som passar.
Den mest använda storleken är 58 mm.
Olika tamper-bottnar
Det är en smaksak om du vill ha en rak botten eller en konvex botten på din tamper. Det finns inte ett korrekt svar på om du ska ha det ena eller det andra. Det viktigaste är att botten på tampern passar till din filterkorg och därefter är det en smaksak om du väljer den ena botten eller den andra.
![]() |
|
Platt tamperbotten |
Konvex tamperbotten |
Om du är ny innanför espresso och inte har nått att få din egen smak, så är en god regel att botten ska ha den samma form som filterkorgen har. På det sättet får du jämnt tryck över hela korgen och ett bättre genomlopp. Ett annat argument för konvex botten är att det inte uppstår kanter i sidorna när du tamper.
Men först och främst ska din stamper passa i diameter till filterkorgen på din espressomaskin.
Tamperdesign
Tampern finns i många olika designs,i aluminium, stål, med trähandtag, polered och inte polerad. Du ska självklart välja den design du gillar bäst.
Tampa bönorna med rätt tryck
När du tampar är det viktigaste att du tampar ihop bönorna med rätt tryck. Om du tampar bönorna för lätt så rinner vattnet igenom bönorna för snabbt och om du tampar för hårt får espressomaskinen svår att pressa vattnet genom bönorna. Som tumregel ska du tampa bönorna med ett tryck på ca 15 kg. Ett bra tips till nybörjare är att tampa på en våg, för att få en känsla av hur 15 kg känns.
Så här tampar du dina bönor, steg för steg
Börja med att fylla filterkorgen med önskade mängd malet kaffe. En single shot espresso ska vara på ca 7 gram malet kaffe, så använd gärna en köksvåg eller en måttsked till att mäta kaffet.
1. Börja med att mala önskad mängd bönor i ditt portafilter. |
2. Ta bort överflödigt kaffe med fingrarna. |
|
3. Medan du håller portafiltret vågrätt med den ena armen börjar du först med ett mjukt tamp. Därefter slår du på sidan av portafiltret med din tamper, för att få kaffet att falla ned från sidorna. *
|
4. Nu ska du trycka en sista gång. Tryck fast med ca 15 kg. Därefter vrider du om tampern ca två omgångar, för att få en jämn och glatt yta. Det är viktigt att du trycker rakt så vattnet inte hittar en omväg. |
* Det är delade meningar om det är bra att banka på sidan av filterkorgen, eftersom detta kan skapa kanaler som kan ge vattnet en genväg genom kaffet. Om vattnet hittar en genväg får du inte med alla smakämnen och aromer från bönorna.
Kom ihåg att säkerställa att bönorna är jämnt fördelade i filtret, eftersom vattnet alltid letar efter den snabbaste vägen genom bönorna. Därför får du ett ojämnt flöde om du inte tampar jämnt.
För att skona ditt bord kan du antingen använda en tampermatta eller en tamperstation, som du kan se på bilderna här:
Detta är en av det enklare teknikerna att lära sig och när du gör det rätt kan det ha en riktigt stor betydelse för din espresso. Detta inlägg är endast vägledande och det rätta trycket kan variera, så det bästa är att du provar dig fram.
Lycka till!