Vakuum-kaffebryggare

2020-09-03 : Utrustning
Vakuum-kaffebryggare

Med det uppsiktsväckande och fascinerande utseendet är vakuum-bryggaren en riktig klassiker, som verkligen har fått en ny storhetstid under de senaste åren.

Vakuum-kaffebryggaren kallas även siphon-kaffebryggare och kännetecknas genom det karaktäristiska utseendet, som påminner om ett kemiförsök. Denna typ av kaffebryggare består av två rundkolvar, som med hjälp av värmen från t.ex. en kokplatta skapar ett vakuum, som är grundlaget för denna bryggmetod.

Historien om vakuum-kaffebryggaren

Det tidigaste kända patentet på en vakuum-kaffebryggare dateras till tidigt 1830-tal och skickades in av Loeff of Berlin, men först år 1840 patenterades den första vakuum-bryggaren med säljframgång. Patentet skickades in av den franska kvinnan Marie Fanny Amelne Massot, under namnet Mme. Vassieux.

Vassieuxs kaffebryggare bestod av två rundkolvar, som satt ihop med en ram och hade en metallkrona på toppen. Den nedersta rundkolven var dessutom utrustad med en liten tapp, som gjorde det enkelt att hälla det färdigbryggda kaffet.

Genom åren utvecklades otaliga vakuum-kaffebryggare och många av efterföljarna var inspirerade av Vassieux-modellen. År 1915 introducerades vakuum-bryggaren på allvar på den amerikanska marknaden, när modellen Silex kom. Silex var utförd i Pyrex-glas, som tål höga temperaturer och var designad utifrån beskrivningen “Sanitary and Interesting method of making Luscious coffee. It is Easy to operate on account of its being X-ray transparent.

Silex design var mycket enklare än tidigare modeller av vakuum-bryggare. En design som, i stort sett, inte ändrats på all den tid den har funnits på marknaden.

När det gäller vakuum-kaffebryggare idag så kan man inte undvika att stöta på danska Bodum, vars historia började med just en vakuum-kaffebryggare. På 50-talet satte sig Peter Bodum ner för att designa sig egen modell, med fokus på att förbättra design och funktion samt att den skulle ligga i en prisklass som alla kunde klara. År 1956 lanserade han Bodums första produkt: vakuum-kaffebryggaren Bodum Mocca.

Två år senare kom efterföljaren Bodum Santos och därefter fick Bodum framgång på allvar. Santos fick mycket beröm för designen och under 50-, 60- och 70-talet var det en av de populäraste kaffebryggarna i världen. Santos produceras inte längre utan känns idag igen som Bodum Pebo.

Idag har vakuum-kaffebryggaren fått ett nyfunnen popularitet, med sin karaktäristiska look, effektivitet och inte minst på grund av resultatet man får av denna bryggmetod! Bodums Pebo är verkligen en riktig klassiker, som finns i många hem världen över. Den är känd och älskad av många, som nostalgiskt minns den från barndomshemmet. År 2017 lanserade Bodum dessutom sin elektriska utgåva ePebo.

Bodum är långt ifrån de enda på marknaden som producerar denna typ av kaffebryggare. Japanska Hario är också kända för sitt stora utbud av syphoner. Du kan se hela vårt utbud av vakuumbryggare här.

 

 

Bryggmetoden

Vakuum-bryggning försiggår genom att man låter det malda kaffet komma i direkt kontakt med vattnet under hela bryggningen (kallat total immersion). Det är samma princip som vi känner igen från kaffepressen, där kaffe och vatten får dra, så smaken utvecklas.

Kaffe som är bryggt på en vakuum-kaffebryggare har en mjuk och balanserad smak.

Detta behöver du

  • Vakuum-kaffebryggare
  • Kaffebönor
  • Vatten
  • Kaffekvarn
  • Våg
  • Måttbägare
  • Värmekälla

Såhär gör du

  1. Fyll vatten i den nedersta rundkolven (120ml per kopp)
  2. Mal och tillför den mängd kaffe du ska använda i översta rundkolven (ca 7g per kopp). Kaffet ska malas medium/grovt, som till kaffepress
  3. Låt vattnet koka upp
  4. Så fort vattnet har dragits upp i översta rundkolven ska du röra runt ordentligt
  5. Låt kaffet dra i 45 sekunder
  6. Ta bort kaffebryggaren från värmekällan og iakttag kaffet, som åker tillbaka i den nedersta rundkolven
  7. Servera och njut av ditt nybryggda kaffe!

Dela detta innehåll