Varför ska jag välja Speciality Coffee?

2020-09-03 : Kaffebönor
Varför ska jag välja Speciality Coffee?

Arcaffe är det rosteri som vi samarbetar med gällande rostning av Speciality Coffee, härunder Le Piantagioni-serien och Arcaffes egna blandningar. Här kan du läsa om varför du ska välja Speciality Coffee framför billigare kaffebönor.

För att säkerställa att kaffet har en hög standard följer Arcaffe deras kaffe genom hela 7 stadier: från plantagen, genom blandnings-processen, genom rostnings-processen och till den avslutande utarbetningen av en klassisk kopp italienskt kaffe.
 

Kenya kaffe

Vilda kaffeplantor i Kenya

kaffeplantage brasilien

Brasilianskt kaffeplantage

Finca Santa Teresa

Plantage Finca Santa Teresa

Spirrende kaffe

Spirande kaffebönor

Stadie 2 - Endast handplockade röda bönor

En enda kaffebuske bär på flera typer av bönor på en gång. Vissa är skadade, vissa är fortfarande gröna och omogna. De bästa bönorna är röd-lila och liknar körsbär. Vanliga mekaniska plockmetoder samlar alla bönor i en säck, vilket resulterar i dålig standard. Arcaffès krav är att endast de röda bönorna plockas och för hand, en efter en.

kaffeplante i blomst

Kaffeplanta i blom

Kaffe frugt

Frukten från kaffeplantan

Stadie 3 - Från röd frukt till gröna kaffebönor

De röda bönorna får först en våtbehandling, där den röda frukten placeras i stora kar. Frukterna som är i god kvalitet sjunker till botten och resten av frukterna (i dålig kvalitet) flyter upp till ytan. Frukten flyttas därefter till en silo, där de två yttersta lagren tas bort (skalen och det yttre lagret). Bönorna torkas därefter i solen eller en speciell ugn. Därefter inleds den avslutande fasen, där den sista membranen på bönorna tas bort, som skyddar hjärtat av kaffebönan. 

kaffe tørrer

Kaffet ligger till torkning och vändning

 

kaffe bliver vendt

Kaffet vänds så det inte jäser

Stadie 4 - Den unika blandningen

Väldigt få kaffebönor kan ge den perfekta smaken för sig själva och därför gör man ofta kaffeblandningar. Det innebär blandningar av olika bönsorter, där varje böna bidrar med sin egen speciella smak och arom.

Stadie 5 - Rostning och nedkylning

Dessa två faktorer spelar en avgörande roll när det gäller kvalitén på produkten. Bönorna rostas i ca 15-20 minuter, vid en temperatur på mellan 200-250 grader. Nedkylningen görs med luft och inte vatten, som hos de flesta andra kaffeproducenter. Vattenkylning kan nämligen göra att de tappar smak och aroma. Det är mycket viktigt att kyla ned de rostade bönorna snabbt, för att få den höga kvalitén.

Stadie 6 - Färskhet och noggrannhet 

Om malningen av kaffebönor är korrekt utförd, resulterar det i en jämn ström i koppen, så man får ut mesta möjliga smak. Hos Arcaffè kontrolleras malningens standard flera gånger om dagen. Alla Arcaffès malda kaffeblandningar mals på plats, strax innan de skickas, för att skydda färskhet, arom, doft och den goda smaken.

Stadie 7 - Den mänskliga faktorn

Som tidigare nämnts är blandning av kaffe en konst. Alla på Arcaffè får en intensiv, specialiserad utbildning för att helt förstå alla faser i kaffeprocessen. Detta resulterar i ett helt fantastiskt kaffe, som alla borde unna sig! 

 

kaffe sortering

Kaffet vänds och sorteras

Kaffesortering

Kaffet vänds och sorteras

 

Den synliga skillnaden

Det är ovanstående processer som gör Speciality Coffee till något helt unikt. Det är också de som gör att kaffet är lite dyrare än det kaffe du hittar i din lokala mataffär.

Om du jämför Speciality Coffee med andra bönor kommer du märka en tydlig skillnad på utseende och doft. Speciality Coffee har en jämn färg och doftar friskare. Bönorna är också hela och du hittar inte halva eller knäckta bönor i dessa påsar, eftersom alla går igenom en noggrann urvalsprocess.  

Dela detta innehåll