Förvaring av kaffe

Om du följer de nedanstående råd kan du njuta längre av den riktigt goda kaffesmaken.
Köp nymalet kaffe
Ju längre tid det går mellan malning till dryck, desto mindre smak kommer kaffet ha. Så det är en bra ide att köpa kaffet i en butik som har en regelbunden omsättning och därmed byter ut kaffet i ders sortiment.
När du köper färdigpackat kaffe så titta efter produkter i vakuumpackade påsar eller andra påsar som förhindrar interaktion med luft.
Köp inte mera kaffe än du behöver
Om kaffet förvaras på rätt sätt kan de hela kaffebönorna hålla sig fräscha i 3 - 4 veckor. Vid malet kaffe är hållbarheten bara en vecka. Därför är det en bra ide att inte köpa mer kaffe än det normalt dricks på det tiden.
Välj alltid hela bönor istället för malet kaffe
När bönorna blir malda till kaffe minskas natirligtvis deras areal. Det betyder att kaffets arom och smak lättare försvinner och därför håller bönorna längre än malet kaffe.
Förvara kaffet i en lufttät behållare
En glasburk eller annan behållare med ett tätslutande lock minimerar kaffets interaktion med luft och håller smaken på kaffet längre. Använd t.ex. glasburk med glaslock, förseglad med gummilist, metallspännen eller liknande.
Förvara kaffet svalt
Ju mindre värme bönorna utsätts för, desto längre håller smaken sig. Om du har plats i kylskåpet, så håller kaffet sig fräschare under en längre tid där. Annars kan du förvara kaffebönorna i ett svalt rum, borta från ljus och värmekällor. Du ska inte ha kaffet i frysen, eftersom fukt från luften kan komma in i behållaren när du ska använda bönorna. Du kan då riskera att luften kondenserar när du lägger tillbaka behållaren i frysen och detta kan resultera i att smaken försvinner snabbare.
Relaterade inlägg
-
Det finns två huvudtyper av kaffebönor - Arabica och Robusta Publicerat: 2015-02-12 00:00:00
-
Vad är skillnaderna på en halvautomatisk, automatisk och helautomatisk espressomaskin? Publicerat: 2016-04-06 00:00:00