Skumma mjölk till cappuccino m.m.

2013-08-13 : Tips & guider
Skumma mjölk till cappuccino m.m.

Att skumma mjölk är inte så svårt som många tror, men det kräver att du provar det några gånger. Prova dig fram genom att följa guiden nedanför.

 

Om du använder lätt-, mellan- eller standard-mjölk bestämmer du helt själv. Vi rekommenderar att du använder standard-mjölk, eftersom denna mjölk ger en mer rund och krämig smak. Mjölk med högre fettprocent har också lättare att hålla på skummet, så din cappuccino blir krämig och luftig.

Det är också lättare att göra det eftertraktade mikroskummet om du använder standardmjölk. Mikroskummet innebär att det är mindre luftbubblor i mjölken, som resulterar i ett finare och blankare mjölkskum.

 

När du skummar din mjölk ska du alltid komma ihåg att blåsa ut ånga från ångarmen, innan du sänker ner den i mjölken. Detta för att få bort eventuella vattenrester, så det inte kommer i mjölken. Du ska blåsa ut ångan tills ångan blir torr och sen kan du skumma mjölken.

 

Om du vill ha ett perfekt mjölkskum ska du föreställa dig att mjölken i din kanna har tre olika zoner (topp, mitt och botten). Du kan höra på ljudet var du har spetsen av ångarmen: i toppen så hör du ett bubblande/gurglande ljud, som sedan förvandlas till ett djupare, sugande ljud när du går längre ned i mjölken.

I mittzonen blir ljudet till ett tyngre rumlande och i den nedersta zonen blir ljudet mer vinande. Under skumningen ska du hålla spetsen av ångarmen i den övre delen av den mittersta zonen, så du ibland hör det sugande ljudet.

 

Du ska hålla spetsen i den rätt vågrätt position. Om din ångarms tipp har 1 hål så håll den i sidan av kannan i en vinkel. Om ångarmen har 3 eller 4 hål så håll armen i mitten, pekandes nedåt.

 

Målet är att skapa en virvel eller ett "spin" som virvlar mjölken in i sig själv tillsammans med luften. Om du gör processen rätt så blir stora bubblea mindre och mindre. Det är helt normalt att du ska röra spetsen upp och ned i små intervaller under skumningen, så du kan håla dig i mittzonen.

 

 

Såhär gör du:

Med spetsen på plats och ångan torr kan du nu öppna ångventilen och påbörja skumingen. Justera flödet på ångan, för att kompensera för den mängd mjölk du vill skumma (mer kraft till mer mjölk och tvärtom). 

När mjölken skummar kommer mjölken att stiga. Denna process kallas "stretching" och det är därför du inte kan fylla din kanna helt med mjölk.

 

Var uppmärksam på den typ av bubblor du ser. Om de är mycket stora och förblir stora ska du flytta spetsen av ångarmen längre ner i mjölken. Kom ihåg att hålla spinnet i mjölken under hela skumningen (det kan hända att du ska köra spetsen av ångarmen upp och ned några gånger). När mjölken sträcker sig upp till 50% från sin ursprungs volym, kommer du märka att temperaturen kommer vara omkring 38 ° till 46 ° C.

 

När detta händer kan du sänka spetsen till den nedre ände av mittzonen så du kan höra ett vinande. Du kan nu värma upp mjölken till en maximal temperatur på 71° C.

Du behöver inte att komma upp på exakt 71 °C men du ska inte nå över det. Då riskerar du att bränna mjölken och förstöra det fina mjölkskum du precis gjort.

Relaterade inlägg

Dela detta innehåll