Kaffeproducerande länder: Guatemala

2020-09-02 : Kaffebönor
Kaffeproducerande länder: Guatemala

Med åtta olika kaffeodlande regioner och lika många olika smakprofiler är Guatemala ett komplext och otroligt intressant land inom kaffebranchen! 

Guatemala är ett litet land, men de odlar kaffe i världsklass! Tack vare många olika klimat, vulkanisk jord och bra höjder får man även en otrolig variation på kaffet. Kaffe från Guatemala är något av de mest väldoftande och aromatiska kaffet i världen. Största delen odlas i skuggan av höglandets djungler.

Ungefär 98% av allt kaffe som odlas i landet är tvättad arabica, där de mest traditionella varianterna (undersorter) är Caturra, Catuai, Pache och Typica, medan intresset för nya och annorlunda typer stiger.

Sedan 1700-talet har man odlat kaffe i Guatemalas högland och idag är landet världens tionde största kaffeproducent, motsvarande ca 2,5% av världsandelen. Det sägs att kaffet introducerades i Guatemala år 1747-1750, men först runt 100 år senare utvecklades produktionen och sedan dess har kaffe varit en viktig del av landets ekonomi. 

Kaffe från Guatemala - profil och karaktär

Med sin ofta fylliga body, choklad- och kakaoliknande smak och kola-sötma är kaffe från Guatemala ett sant nöje! På grund av klimatet är det stor skillnad på hur kaffet från de olika regionerna smakar, men grundläggande sträcker sig smakprofilerna från de lätta, söta och fruktliknande till de tyngre, fylligare och chokladliknande varianterna.

Hos Rigtig Kaffe har vi en lång rad rena Guatemala-kaffesorter, bl.a. vårt egna Rigtig Kaffe Guatemala No. 7Arcaffe Rigtig Kaffe El Hato Blue och Rigtig Kaffe Antigua.

 

Höjd: 1200 - 2000 meter
Skördas: november - april
Behandling: tvättad, naturlig
Fördelning: 98% arabica / 2% robusta
Arabica sorter: Bourbon, caturra, catuai, pacho, typica, maragogipe m.fl.
Syra: lätt, behagelig
Smakprofil: choklad, sötma, kola, nötter

 

Arcaffes El Hato Blue-plantage i södra Guatemala & kaffeträd i blom

Bedömningsskala

I Guatemala bedömer man kaffet utifrån den höjd den odlas på. Precis som man gör i många länder i Mellanamerika.

Prime 750 - 900 meter
Extra Prime 900 - 1050 meter
Semi Hard Bean 1050 - 1220 meter
Hard Bean 1220 - 1300 meter
Strictly Hard Bean över 1300 meter

 

Kaffeproducerande områden i Guatemala

Guatemala är en av de största kaffeproducenterna i Centralamerika, med ca 100 000 farmer, fördelat på 270 000 hektar i åtta olika områden. Produktionen var som högst runt milleniumskiftet, varefter många farmar gjordes om till macademia- och avocado-farmar p.g.a. sjukdom i kaffeträden, vilket ledde till en mindre kaffekris år 2001.

Kaffedyrkende områder: GuatemalaAcatenango

I Acatenango Valley odlas kaffet på branta sluttningar, nära vulkanen med samma namn. Jorden är rik på mineraler och temperaturerna moderata, vilket ger ett utsökt kaffe med en härlig doft, markant syra och en balanserad body.

  • Skördas: december - mars
  • Höjd: 1300 - 2000 meter
  • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai 

Antigua

En av de mest populära och välkända kafferegionerna i Guatemala, som är uppkallad efter huvudstaden Antigua. Här odlas kaffet i rik, vulkanisk jord, låg fuktighet, mycket sol och svala nätter, som ger ett sött, aromatiskt och välbalanserat kaffe.

  • Skördas: januar - mars
  • Höjd: 1500 - 1700 meter
  • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai

Atitlán

I de vackra omgivningarna runt sjön Atitlán odlas kaffet nära de vulkaniska bergen och Stilla Havet. Området är regnigt, med ca 50 mm per månad och har en luftfuktighet på 75%, vilket ger ett spännande kaffe med en fyllig body, kryddig och ibland blomsterliknande smak men fin citrus-syrlighet. Ett otroligt rikt och aromatiskt kaffe!

  • Skördas: december - mars
  • Höjd: 1500 - 1700 meter
  • Varianter: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai

Cobán

Lite norr om centrala Guatemala ligger regnskogen Cobán. Ett extremt regnigt område med upp till 4000 mm om året och en luftfuktighet på 90%. Här odlas kaffe av kvalitéerna Hard Bean och Strictly Bean, med en särpräglad frisk och fruktig smak, balanserad body och en behaglig arom.

  • Skördas: december - mars
  • Höjd: 1300 - 1500 meter
  • Varianter: Bourbon, Maragogype, Catuai, Caturra, Pache

Fraijanes

I det bergiga området norr om sjön Amatitlan ligger Fraijanes-området, som ringar in huvudstaden Guatemala City. Här odlas bönor av kvalitén Strictly Hard Bean, i den vulkaniska jorden med ett högt innehåll av bl.a. kalium. Den goda jordkvalitén ger en fantastisk body och fyllnad. Ett särpräglat kaffe med spännande syra och en mjuk arom.

  • Skördas: december - februari
  • Höjd: 1400 - 1800 meter
  • Varianter: Bourbon, Caturra, Catuai, Pache

Huehuetenango

I nordvästra Guatemala, nära gränsen till Mexico, ligger området Huehuetenango. Det är känt som en av Guatemalas bästa kafferegioner. Här odlas kaffe i den högsta icke-vulkaniska bergskedjan i Centralamerika, på små farmar. Kaffet är lätt fruktigt, med nöt- och chokladnoter samt en god, ren arom.

  • Skördas: januari - april
  • Höjd: 1500 - 2000 meter
  • Varianter: Bourbon, Catuai, Caturra

Nuevo Oriente

I östra Guatemala ligger Nuevo Oriente, nära gränsen till Honduras. Sedan 50-talet har kaffet i detta område odlats på små farmar, som med tiden har gett området stor ekonomisk växt. Klimatet är regnigt och lätt molnigt och den leriga, vulkaniska jorden är rik på mineraler. Detta ger en särpräglad syra och en god, fyllig chokladliknande body.

  • Skördas: december - mars
  • Höjd: 1300 - 1700 meter
  • Varianter: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache

San Marcos

Detta är det varmaste och regnigaste området i Guatemala, med upp till 5000 mm regn årligen och en luftfuktighet på 75%. Lantbruk spelar en stor roll för ekonomin i denna region och här odlas bl.a. vete, frukt och kaffe. Kaffet har fina, lätta noter av blommor, en särpräglad syra och en god fyllnad.

  • Skördas: december - mars
  • Höjd: 1300 - 1800 meter
  • Varianter: Bourbon, Cattura, Catuai

Dela detta innehåll